NRK Meny
Normal

Oljesøl har nådd agderkysten

Det er observert olje langs Agder-kysten helt til Søgne-skjærgården. Oljen stammer trolig fra det havarerte skipet Godafoss.

Video Oljesøl har bådd Søgne

oljeklump

En liten klump fra oljeflaket i Søgne.

Foto: Leif H. Dalen / NRK
Godafoss

'Godafoss' gikk på grunn utenfor Hvaler 17. februar og ble trukket av grunnen onsdag. I dag er det funnet små mengder olje i Risør, Tromøysund og Pollen i Arendal.

Foto: Kystverket

Flere oljeflak har nådd kysten av Agder. Asbjørn Kloster i Søgne oppdaget oljen utenfor brygga si i ettermiddag.

– I Søvika på Langenes er det en snøsørpe som har kommet - og i denne ligger det et mørkt belte som er 10 - 15 meter langt og 1 meter bredt.

Kloster frykter at mer olje er på vei inn i bukta.

– Det kan se ut som det kommer mer inn i den snøsørpa som er her nå, sier Kloster, som tror oljesølet fra Hvaler kan ha spredd seg helt til Lindesnes.

Flere funn av oljesøl

I går ble det antydet at faren for oljesøl var gått over etter at det islandske kontainerskipet Godafoss ble trukket av grunn onsdag. Men i dag er det gjort flere funn.

I tillegg til observasjonen i Søgne, er det gjort flere funn i Aust-Agder. I Arendal er tilgriset sjøfugl observert i Pollen og i Tromøysund, skriver Agderposten.no. Også i Risør er det observert olje.

Plukker oljeklumper


Brannvesenet jobbar nå for å fjerne oljen. Temperaturen er slik at det er forholdsvis enkelt å plukke opp de hittil relativt små mengdene som har nådd kysten.

– Vi kan dessverre konstatere at oljen i dag har nådd land i Risør og Arendal. Det er ikke snakk om store mengder, men det er ganske store klumper som er lokalisert utenfor Risør hotell og i Flødevigen i Arendal, sier vakthavende brannsjef Hans Bakke ved Østre Agder brannvesen til avisen.