Økte kulturbevilgninger

Regjeringen foreslår å bruke tilsammen 115 millioner kroner til kulturtiltak i de to agderfylkene.

Kristiansand Symfoniorkester
Foto: NRK

Iføge forslaget får Vest-Agder 96 millioner kroner, og Aust-Agder 19 millioner kroner. I tillegg går det med 64 milioner kroner til investeringstilskudd til Teater- og konserthuset Kilden.

19 millioner til kultur i Aust-Agder

På kulturbudsjettet har regjeringen forslått å bruke 19,1 millioner kroner til kulturformål i Aust-Agder.

Forslaget for Aust-Agder Kulturhuistoriske senter er på 6,5 millioner kroner, Bokbyen i Tvedestrand får 323 000 kroner, designtreff Risør 216 000 kroner, Galleri Bomuldsfabriken 2,1 millioner kroner, Grimstad Bys museer 1,3 millioner kroner.

Næs Jernverksmuseum får ifølge forslaget til statsbudsjett snaue to millioner kroner, Risør Kammermusikkfest 1,65 millioner kroner, Setesdalsmuseet 3,3 millioner kroner og sørnorsk Jazzsenter 1,54 millioner kroner.

96 mill. kroner til kulturtiltak i Vest-Agder

Det blir en løkning på 6,4 millioner kroner til kulturtiltsak i Vest-Agder. Agder Naturmuseum og botaniske hage får 3,2 millioner kroner, Agder Teater 19,6 millioner kroner, Stiftelsen arkivet 1,2 millioner kroner, ASSITEJs barne- og ungdomsfestival 206 000 kroner, Christiansand Protestfestival 281 000, Fullriggeren Sørlandet 4,2 millioner kroner.

Videre er det foreslått at Kristiansand Symfoniorkester skal får 38,2 millioner kroner, nettsted for unge kunstnere 1,8 millioner kroner, Opera Sør fire millioner kroner, Sørlandets Kunstmuseum 7,8 millioner kroner, Sørnorsk filmsenter to millioner kroner, og Vest-Agder-museet 13,2 millioner kroner.

Raust totalt sett

Totalt har det vært et raust kulturbudsjett, med mange millioner kroner drysset over landet. Men her sør er det mer sørgesang enn lovprisninger, selv om staten totalt vil gi Vest-Agder 96 millioner kroner, og Aust-Agder 19 millioner kroner til kulturvirksomhet. I tillegg til en utbetaling på 64 milioner kroner til byggingen av Teater- og konserthuset Kilden.

Bomuldsfabriken øker

Sørlandsutstilllingen i bomuldsfabriken i Arendal 2005

Økning for Bomuldsfabriken

Foto: bomuldsfabriken.com

For selv om for eksempel Galleri Bomuldsfabrikken får en halv million kroner ekstra, en økning på rundt en tredel fra i fjor, så er det totalt lite manna til sørlandsk kulturliv.


I morges klaget de som skal flytte inn i teater og konserthuset Kilden over at deres økninger var mye mindre enn de ønsket og trengte. Og i Kulturnytt i morges svarte kulturminister Trond Giske ved å henvise til at staten gir mer til bygget Kilden, enn til noe annet norsk kulturprosjekt bortsett fra Den NOrske Opera.
Problemet er at selv om Statenhar vedtatt å ta en tredel av totalrergingen, og betale 408 millioner kroner innen 2015, så kommer disse pengene sent.

Museumsøkning

På landsplan er Norsk Museumsforbund fornøyd i dag, blant annet fordi museene skal få full fradragsrett for inngående merverdiavgift. Noe som vil lette situasjonen for mange.

Sørlandets kunstmuseum

Økning for Sørlandets Kunstmuseum

Foto: NRK

Og Sørlandets Kunstmuseum får dessuten en reell økning på en halv million kroner, fra 7,3 til 7,8 millioner. Egentlig litt underlig, for dette museet har nektet å følge Giskes ønske om å slå seg sammen med andre museer. I Trøndelag er Rørosmuseet, som var like sta, nettopp tvunget inn i sammenslåings- forhandlinger med trussel om å miste all offentlig støtte.

Men her sør, belønnes altså Sørlandets Knstmuseum for sin stahet. Det kan jo bety at Staten gir opp å tvinge dem.

Men borsett fra dette store museet, så regner museene her sør seg likevel som tapere i forhold til det de har behov for å få, i følge Marianne Nilsen som er direktøren for de sammenslåtte museene i Vest-Agder