NRK Meny
Normal

Økt salg av redningsvester

Salget av flyteplagg og redningsvester har økt etter at Stortinget vedtok et påbud om bruk av vester i båter mindre enn 26 fot.

Oppblåsbar redningsvest

Nå er det vedtatt et påbud om å bruke flyteplagg i mindre båter.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Arendalsfirmaet Maritim, som er en av Norges største forhandlere av båtutstyr, melder om økt salg av flytevester og redningsvester den siste tiden.

Daglig leder Øyvind Jørgensen sier at det er særlig de moderne oppblåsbare vestene som er populære.

– Dersom du faller i vannet har disse vestene en patron som gjør at vesten automatisk blir blåst opp. Og fordelen med disse vestene er at de har oppdrift bak nakken. Hvis du har slått deg eller er bevisstløs, så vil den snu deg og holde hodet over vannet slik at du får puste, sier Jørgensen.

Oppblåsbare vester må vedlikeholdes

Olav Trysnes har skrevet boka «Båtførerprøven» og underviser i båtførerprøven på Risøy Folkehøyskole i Tvedestrand.

Han er glad for at det nå er kommet regler om bruk av redningsvest, men mener reglene også burde omfatte bruk av vest i båter over 8 meter.

Trysnes tror vestpåbudet vil redde liv, men ber folk være oppmerksomme på at de oppblåsbare vestene krever en årlig sjekk.

– Det påhviler eieren at vesten blir jevnlig vedlikeholdt og sjekket, slik at den skal fungere i en nødssituasjon. Det vil si at vester med faste flytemidler alltid er det sikreste. Da vet du at flytemiddelet ligger fysisk i vesten og man trenger ikke lure på om vesten vil fungere eller ikke, sier Trysnes.

Mange vester på lager

Øyvind Jørgensen i butikkjeden Maritim tror mange vil kjøpe nye redningsvester i år.

Han sier butikken har sikret seg et stort lager med ulike typer vester for å tilfredsstille etterspørselen.

– Det nøyaktige antallet husker jeg ikke, men 3000-4000 har vi nok. Og som kjede har vi betydelig mer. Og det er flere vester på vei inn til oss, så det skal være nok til alle, sier Jørgensen.

Det kan bli krav om at alle som kjører båt i fart - skal ha på seg redningsvest. I fjor ble et slikt forslag forkastet av Stortinget. Nå kommer saken opp igjen.