Økning i ulykker med snøscooter bekymrer

Elleve personer har omkommet i ulykker med snøscooter de siste fem årene. Utviklingen bekymrer Norsk Folkehjelp, som mener det trengs gode holdninger, ferdigheter og riktig sikkerhetsutstyr.

Snøscooter

De siste fem årene har forsikringsselskapene registrert 920 skader ved bruk av snøscooter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I mars omkom en 18 år gammel mann i en snøscooterulykke på Resmyrsfjellet i Åmli.

Samme helg omkom en 56 år gammel mann etter at snøscooteren han kjørte veltet ved Sandstøl i Lund kommune.

Og i Sulitjelma i Nordland mistet en kvinne i 50-årene livet. Kvinnen kjørte på et jorde da hun mistet kontroll over skuteren og traff et tre.

– Langt til hjelp

De siste fem årene har forsikringsselskapene registrert 920 skader ved bruk av snøscooter. I 2014 var tallet 206 – en økning fra 132 ulykker i 2009.

– Vi vet at risikoen for å havne i en ulykke når du ferdes med snøscooter er betydelig mye høyere enn når du ferdes med bil. I tillegg skjer ofte ulykkene utenfor vei, og det er lengre til kvalifisert hjelp, sier Erlend Aarsæther, leder for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp.

Ansvar

Trygg ferdsel på snøscooter krever både gode holdninger, solide ferdigheter og riktig sikkerhetsutstyr, understreker han.

– Vi skal gjøre vårt for at utfallet blir så godt som mulig hvis ulykkene skjer, men det er snøscooterførerne selv som må ta ansvar hvis vi skal få færre ulykker, avslutter lederen for redningstjenesten.