Øker presset for bedre E39 etter veikaos

E39 gjennom Vest-Agder har dobbelt så mye tungtrafikk som hovedveiene mellom Oslo og Bergen. Nå øker presset for å få på plass en bedre vei.

E39 gjennom Vest-Agder har dobbelt så mye tungtrafikk som hovedveiene mellom Oslo og Bergen. 20 prosent av trafikken på E39 er tungtrafikk. Nå øker presset for å få på plass en bedre vei.

SE VIDEO: Altfor ofte får vogntog problemer på E39. Mandag ble nesten 100 vogntog stående fast etter snøfall.

Mer enn 1200 tunge kjøretøy passerer E39 ved Mandal i Vest-Agder hvert døgn. 20 prosent av trafikken på europaveien er vogntog.

100 vogntog stod fast

Mandag var det totalt kaos på E39 etter det som kan betegnes som et lett snøfall. Nesten 100 vogntog ble stående fast mellom Mandal og Søgne.

Nå økes det politiske presset om ny firefelts vei.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vogntog i kø på E39

Trafikken stod mandag kveld bom stille på E39 mellom Mandal og Søgne i Vest-Agder.

Foto: Nina Eilertsen/NRK

Tungtrafikken ved Valand er faktisk dobbelt så stor som på den viktigste fjellovergangen fra Oslo til Bergen.

– Vi har lenge vært klar over at sammensetningen av trafikken på E39 er annerledes enn mange andre steder i landet, sier Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder.

Få forbikjøringsmuligheter

Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder

Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder har håp om at situasjonen på E39 blir løst.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Han mener det er flere ting som gjør E39 utfordrende på vinterstid.

– Vi har en topografi og en vei som går mye opp og ned og det er mange utfordrende bakker. Veien går over dalene i stedet for langs dalene, sier fylkesordføreren og legger til:

– Når vi i tillegg har en vei som har svært få muligheter for forbikjøringer er det vanskelig når man har værforhold som vi hadde tidligere denne uken.

– Uholdbart

FrPs Åse Michaelsen sier situasjonen er uholdbar.

– Vi er klar over utfordringen på E39, dette er ingen ukjent problemstilling. Det som er viktig for oss er å få utbedret veien på kort sikt slik at slike ting ikke skjer igjen, sier Michaelsen til NRK.

Damman håper nå regjeringen ser situasjonen på E39 med nye øyne når representanter fra samferdselsdepartementet kommer på besøk.

– I midten av februar kommer samferdselsministeren på befaring til Vest-Agder. Det er viktig for oss at han ser hvilke utfordringer som finnes, spesielt på strekningen vestover, på vinterstid, sier han.

FrP-politiker Åse Michaelsen

SE VIDEO: FrP-politiker Åse Michaelsen om veikaoset på E39.