Økende sykefravær

559 ansatte på en av Agders største arbeidsplasser, er i snitt borte fra jobb hver eneste dag.

Illustrasjonsbilde

Stadig flere kommunalt ansatte er borte fra jobb.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Sykefraværet stiger nå i Kristiansand kommune, en av landsdelens aller største arbeidsplasser. Etter flere år med nedgang, økte sykefraværet i fjor med med en prosent - til 8,6 prosent.

Politikerne i Kristiansand synes tallene er urovekkende. Gjennom flere år har kommunen satset systematisk på å få ned sykefraværet og har lykkes - men nå går det gale veien igjen.

Usikker på årsaken

Ferske tall, som rådmann Tor Sommerseth nå legger fram, viser at flere kommunalt ansatte er borte fra jobb. I 2003 var sykefraværet hele10,3%. Fraværet var i 2006 redusert til 7,6 prosent, men er nå på vei opp.

Hva den negative utviklingen skyldes vil ikke rådmannen spekulere i. - Vi har fokus på dette, men det er foreløpig ikke en trend selv om fraværet er blitt noe høyere, sier Sommerseth.

- For høye tall

Trond Blattmann

Trond Blattmann

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Dette er ikke hyggelige tall , sier bystyrerepresentant Trond Blattmann fra Arbeiderpartiet.

- 8.6 prosent er for høyt. Det er i snitt 559 mennesker som er borte fra jobb hver eneste dag, Vi må bruke ressurser for å få dem tilbake på jobb, sier han

For 2008 planlegger kommunen omfattende opplæring i nye rutiner og bedre oppfølging av ansatte for å få redusert sykefraværet. Også landsdelens nest største kommune, Arendal, opplever stort fravær blant sine ansatte. Her er tallene rekordhøye.

LES: Høyt fravær i Arendal kommune