Ødelagte broer i fjellet skaper trøbbel for turistene

Flere av Turistforeningens hytter og løyper i fjellet er delvis utilgjengelige. Tre broer er nemlig ødelagt etter snøens herjinger i vinter.

håheller

Broa over Håhellervatnet i Setesdal Vesthei så slik ut etter snøens herjinger. Tre broer som fører til Turistforeningens hytter i Setesdalsheiene har blitt ødelagt i vinter.

Mie Kaasa

– Det er aldri gøy å hindre folk i å komme seg inn til våre hytter, sier driftsleder i DNT Sør, Mie Kaasa.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Det er mange som har tenkt å vandre i fjellet i sommer, men i turistforeningas lokaler i Kristiansand, har de kjedelige nyheter til de som kommer inn med spørsmål:

– Det er aldri gøy å hindre folk i å komme seg inn til våre hytter, sier driftsleder i DNT Sør, Mie Kaasa.

Broene er nemlig ødelagt både mellom Håheller og Taumevatn, Gaukhei og Josephsbu, og mellom Bossbu og Svartenut.

Ekstreme krefter

Håheller

Broa over Håhellervatnet ble ødelagt etter vinterens snømengder. Nå er den midlertidig reparert. Broene mellom Gaukhei og Josephsbu, og mellom Bossbu og Svartenut er fremdeles i ustand.

Det er nesten ufattelig hvilke krefter som har vært i sving i vinter, sier Kaasa:

– Det er veldig spesielt. Det har vært vanvittig mye snø i Setesdal Vesthei i vinter, og det er en tyngde man ikke kan drømme om. Store stålkonstruksjoner som bare har blitt krølla, sier Kaasa.

Foreløpig er det bare broa over Håhellervatnet som er fiksa, og det er en kjedelig situasjon i det ferien er i gang, sier Kaasa:

– Folk vil gjerne inn i fjellet til fots nå. Det var en tøff vinter, så vi merker at folk nå ønsker å komme seg inn i fjellet.

Anbefaler ikke å vade enda

Det var enkeltvandrere som meldte fra om de ødelagte broene. Noen hadde ålet seg over via vaier, mens enkelte har vadet.

Kaasa vil ikke anbefale annet enn erfarne fjellfolk å vade nå:

– Jeg ville venta til broene er reparert. Om ei ukes tid håper vi broa mellom Gaukhei og Josephsbu skal være mulig å krysse.

Bossbu stengt i sommer

bossbu

Denne broa mellom Bossbu og Svartenut er ødelagt, og det er usikkert når den vil være ferdig reparert. Bossbu er stengt i sommer, fordi det bygges ny hytte. Dermed anbefaler ikke Turistforeningen at folk velger denne løypa foreløpig.

– Bossbu vil ikke være mulig å overnatte på i sommer, siden det nå bygges ny hytte der. Den skal stå klar i august, forteller Kaasa.

Siden også broa for å komme til Svartenut er ødelagt, er ikke dette området særlig praktisk å vandre i nå, sier driftslederen.

Vil trekke barnefamilier til Bjørnevasshytta

Turistforeningen håper Bjørnevasshytta, som ligger langs fylkesveg 45 mellom Valle i Setesdal og Dalen i Telemark, blir mer brukt.

– Den er ikke så godt besøkt, men området byr på fantastiske muligheter, sier Mie Kaasa.

Hun mener den er svært attraktiv for barnefamilier, som kan kjøre helt til døra.

– Her kan man ta turen til Aust-Agders høyeste fjell, Urdenosi (1521 moh.), eller opp det kjente Mjågeskoret. Det er et skår med glatte, flate fjell på begge sider.