Normal

Ødela for hundretusener - kirke stengt

Bakke kirke i Flekkefjord fikk skader for flere hundre tusen kroner etter hærverk på vinduene som er fra midten av 1700-tallet.

Kan bli reparasjoner for flere hundre tusen etter at vandaler har knust nesten alle vinduene i Bakke kirke.Vinduene er fra 1700-tallet.

Bakke kirke på Sira i Flekkefjord er midlertidig stengt etter at de fleste rutene ble knust.

Stein Rafoss

Kirkeverge Stein Rafoss i Flekkefjord sier riksantikvaren og takstmann er involvert etter skadene som oppsto.

Foto: Lars Eie / NRK

Bakke kirke på Sira i Flekkefjord ble utsatt for hærverk forrige helg. Nå har de fått vurdert omfanget og kostnadene, og de er store.

Alle ti vinduene i første etasje ble knust, men vinduene er laget med blyinnfatning. Veldig få har kunnskap om hvordan lage vinduene.

– Det er begrenset kompetanse på å reparere blyglassvindu, sier kirkeverge Stein Rafoss til NRK.

Store ødeleggelser

Kirken er blant de eldste på Agder og vinduene var laget på midten av 1700-tallet. Hærverket skjedde natt til søndag og en mann har erkjent å stå bak skadeverket.

– Alle vinduene er knust og nå har vi spikret igjen vinduene i første etasje, sier Rafoss. Han tror reparasjonene kan komme på flere hundre tusen kroner.

Glassene er rammet inn med bly og det er få som kan dette håndverket nå.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Flytter begravelse

Gudstjenesten på søndag ble flyttet til et bedehus like i nærheten fordi det ligger glass inne i kirka, både på benker og ved alteret.

– Nå er kirken stengt. Vi har en begravelse som må flyttes til bedehuset. Vi vet ikke hvor lang tid kirken må være stengt, sier Rafoss.

Riksantikvaren

Torgny Kvåle

Pensjonert kirketjener Torgny Kvåle håper bygdefolket snart kan bruke kirken igjen.

Foto: Lars Eie / NRK

En takstmann som er spesialist på kirker har vært på befaring, og riksantikvaren og en snekker med kompetanse på kirker er kontaktet.

– Det kan være en utfordring å få vinduene tilbake på samme måten. Materialet i trerammene er gode, men jeg aner ikke hvordan vi skal gjøre det med blyinnfatningen, sier Rafoss.

Han tror riksantikvaren vil starte et prosjekt med slike vinduer.

Håper kirken kan brukes snart

Pensjonert kirketjener Torgny Kvåle er en av dem som har tilbrakt mest tid i kirken som hadde 250-års jubileum i 2007. Han er sjokkert over synet som møter ham i kirken.

– Det er jo helt uforståelig og veldig trist at noe slikt skulle skje, sier Kvåle etter å ha sett inn i kirkerommet.

Han håper at fagfolk og riksantikvaren raskt kan bli enige slik at reparasjonsarbeidet kan komme raskt i gang.

– Hele bygdefolket ønsker å ta i bruk kirken vår så fort som mulig. Likevel vet vi at det vil ta tid før alt er på plass, sier Kvåle.