Hopp til innhold

Obs-varsel for nesten hele landet

Det er sendt ut ulike obs-varsler om regn, flom, vind, jordskred eller snøskred for alle fylker lørdag, unntatt Vestfold.

Skjermbilde fuktig lørdag

Ingen tvil om at lørdagen blir fuktig mange steder, ifølge Yr.

Foto: yr.no

Østlandet kan vente seg mye regn, og i tillegg fører snøsmelting til fare for snøskred i nesten alle fylker.

Møre og Romsdal og Trøndelag kan få kraftig vind, med liten storm på utsatte steder i Nord-Trøndelag, melder Meteorologisk institutt.

Mye regn

Lørdag er det ventet 30-40 millimeter nedbør på 24 timer på deler av Østlandet. Det tilsvarer normal nedbør for hele april måned på Blindern målestasjon, skriver Aftenposten.

Områdene øst for Mjøsa og et stykke øst for Oslofjorden er mest utsatt. I høyereliggende områder vil det komme snø, og natt til lørdag kan det også snø i lavereliggende områder. Agder, Telemark og Buskerud må også være forberedt på snø i fjellet.

NVE har sendt ut flomvarsel på nivå 2 for Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, samt enkelte kommuner i Oppland og Buskerud. Det er også sendt ut jordskredvarsel på nivå 2 for de samme områdene.

På Sørlandet ventes regn- og haglbyger og snø over 400-800 meter. Det er også utrygt for torden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Uvanlig for årstiden: Bildet er tatt på veien mellom Froland og Evje i Aust-Agder.

Høy snøskredfare

Det er snøskredvarsel på nivå 2 og 3 for en rekke regioner. Det gjelder for deler av Finmark, Tromsø, Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Buskerud og Telemark i tillegg til Svalbard.

– Snøskredsituasjonen i hele landet vårt er nå kompleks. Vi anbefaler å vente med turer i bratt terreng, om du ikke har kontroll på snø- og skredforholdene der du er, advarer snøskredvarsler Birgit Rustad i NVE.

Hvis snøen er så våt at foten synker ned opp til ankelen, er det sannsynlig at ski- og brettkjørere kan utløse skred.

Laster Twitter-innhold