NRK Meny
Normal

Nytt velkomstsenter for asylsøkere

Torsdag åpnet det nye velkomstsenteret for asylsøkere i Kristiansand. Det skal hjelpe asylsøkerne i den første tiden i et nytt land.

Det nye velkomssenteret for asylsøkere åpnet i Kristiansand i dag. Mer enn 50 frivillige vil gi de nye medborgerne en god start i Norge. Sang er moro for Asylsøkerne i Kristiansand. Men Dette er også en del av norskopplæringen. I klippet ser vi de synge: Hode, skulder, kne og tå

Det er Domkirken menighet i samarbeid med andre menigheter og organisasjoner som har tatt initiativ til å opprette et slikt senter. Målet er å gi et tilbud til nyankomne asylsøkere som hverken kjenner språk eller kulturelle koder.

På den offisielle åpningen av senteret torsdag, ble asylsøkerne ønsket velkommen på tre språk: norsk, engelsk og arabisk.

«Hode, skulder, kne og tå»

På bedehuset i Kristiansand fikk også gjestene selv prøve seg på norsk, blant annet ved å synge sangen «Hode, skulder, kne og tå».

– Det er en del av norskopplæringen, sier diakon i Kristiansand domkirke, Kristin Haugen.

Kristin Haugen

Diakon Kristin Haugen ønsker å bidra til at asylsøkerne får en god start i Norge.

Foto: Kai Stokkeland / NRK
Waael Alasaad

Waael Alasaad fra Syria hadde møtt opp på velkomstsenteret i Kristiansand. Han er glad for måten han har blitt tatt imot i Norge.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Asylsøkerne er ivrige etter å lære det nye språket. Der kan velkomstsenteret bidra. Etter hvert vil det bli lagt opp til små undervisningsbolker.

– Godt å bli tatt imot på denne måten

Waael Alasaad opplevde at hjembyen ble bombet flere ganger.

– Jeg ble skadet i hånda og i kjeven. Jeg måtte flykte.

Han flyktet fra Syria via Tyrkia og så til Norge. Nå har han vært i landet i to måneder. Han er med på åpningen av velkomstsenteret i Kristiansand.

– Det er veldig godt å bli tatt imot på denne måten. Jeg er i et trygt land der menneskene respekterer meg. Det er jeg veldig glad for, sier han.

Alasaad jobbet som maler i Syria da krigen brøt ut.

50 frivillige

Mer enn 50 frivillige har stilt seg til disposisjon i dette arbeidet.

Velkomstsenteret vil bidra med hjelp på flere måter. Her vil asylsøkerne få informasjon og noen å snakke med. Det vil bli lagt opp til undervisning og være et sted der enslige, mindreårige asylsøkere kan få voksenkontakt utenfor boligen.

– Vi har et ønske om at asylsøkerne skal få norske venner og et godt nettverk. I tillegg vil vi hjelpe dem med å komme inn i gode aktiviteter, sier Haugen.