NRK Meny
Normal

Nytt nødsamband gir ny hverdag for politiet

Muligheten for nødetatene å nå ut til publilkum langt tidligere enn før, blir mye større når et nytt nødsamband nå kommer. Politiet gleder seg til det de kaller en helt ny hverdag.

Muligheten for nødetatene å nå ut til publilkum langt tidligere enn før, blir mye større når et nytt nødsamband nå kommer. Politiet gleder seg til det de kaller en helt ny hverdag.

Om kort tid settes det nye nødnettet i drift i Agder. Dagens nødnett er i ferd med å gå ut på dato.

– Politiets sambandssystem består av både telefon og samband der politiet kan snakke med patruljene som er ute, sier Ingrid Mæhre, assisterende stabssjef, Agder politidistrikt.

Lukkede samtalegrupper

Ingrid T. Mæhre

Assisterende stabssjef Ingrid T. Mæhre i Agder politidistrikt ser frem til det nye nødnettet tas i bruk på Sørlandet.

Foto: Martin Holvik / NRK

I det nye nødnettet får politi, helse og redning egne lukkede samtalegrupper. Når hendelser skjer kan mannskaper fra disse nødetatene raskt kople seg sammen til en ny felles samtalegruppe. Dermed spares det tid.

– Har vi en trafikkulykke og helsepersonell kommer først, kan de gi viktig informasjon både til politiet og til brannmannskaper. Dermed kan vi iverksette tiltak mye fortere enn de vi har kunnet tidligere, sier Mæhre.

Og ved behov på hendelser kan andre redningsgrupper som redningsskøyta, Røde Kors og Sivilforsvaret kople seg på samtalegruppen.

22. juli viste mangler

Evalueringen etter terroraksjonene 22. juli viste at nødsambandet var utdatert og for dårlig når det virkelig gjaldt.

Dda terroraksjonen skjedde på Utøya 22. juli 2011, var det ikke bygget ut nødnett der, noe som skapte sambandsproblemer da politi fra ulike distrikter skulle samarbeide.

– Nå blir det en ny hverdag for alle nødetatene og redningsetatene med det nye sambandet. Det viktigste utbyttet er at det gir en bedre kommunikasjon oss i mellom, som igjen gir et bedre resultat for publikum, sier Mæhre.

Det hele settes i drift for alle nødetatene sent i oktober. Anslått totalkostnader for det nye nettet er seks milliarder kroner.