Nytt liv for «MF Flekkerøy»

Den gamle Flekkerøy-ferga «MF Flekkerøy» har fått nytt liv i Hordaland. Ferga brukes nå som et mulitfartøy og er nettopp totalrenovert i Estland. Det har vært brukt i oppdrag for Kystverket ved oljeutslipp fra blant annet Full City og Rocknes.

Bil- og passasjerferga MF Flekkerøy trafikkerte strekningen Flekkerøy–Møvik i Kristiansand og hadde sin siste tur i 1989. Da åpnet nemlig tunnelen fra øya til fastlandet, og ferga ble overflødig.

Ferga ble bygget i 1955 ved Bergen Mekaniske Verksted og fungerte som bilferge i Narvik før den kom til Flekkerøy. I ettertid har den stort sett vært brukt som dykke- og arbeidsfartøy.

– Erstattet nesten alt i skipet

MF Flekkerøy eies nå av M. Hjorteseth Shipping. Mats Hjorteseth var aldri i tvil om at de ville renovere fartøyet.

– Vi har erstattet nesten alt i skipet nå. Hver ledning og skrue er ny, sier Hjorteseth.

– Lønner det seg å ta vare på et så gammelt fartøy?

– Renoveringen har kostet 15 millioner kroner. Et nybygg ville ha kostet 60 millioner kroner, sier Hjorteseth.

Se video av gamle «Flekkerøy» her:

Video av ferga Flekkerøy som gikk mellom Møvik og Flekkerøy.

Multifartøy

– Tidligere dro vi land og strand rundt, blant annet til Danmark, for å få deler til fartøyet. Nå er alt nytt. Men «skallet» ville vi beholde. Kvaliteten på skroget er bedre enn du får i et nytt fartøy. MF Flekkerøy vil kunne være i drift i minst 20 år fremover, sier Hjorteseth.

Hjorteseth karakteriserer fartøyet som et inshore multifartøy som kan anvendes ved ulike kystnære oppdrag knyttet til oljeplattformer, transport og dykkerassistanse.

Maskinen til salgs

– Har dere truffet på folk som har minner knyttet til fartøyet fra tiden på Flekkerøy?

– Vi har truffet på noen. Spesielt da vi lå i Langesund. Det er alltid minner knyttet til passasjerferger. Og si til folk på Flekkerøy at den gamle maskinen nå er til salgs! Vi gikk for egen maskin helt til Tallinn i Estland, men det er nok den lengste strekningen den ferga har gått, sier Mats Hjorteseth.