To nye korona-dødsfall på sykehjem i Bergen

To beboere på ulike omsorgssentre i Kristiansand er døde av covid-19. Mandag ettermiddag melder Bergen kommune at ytterligere to nordmenn er døde.

Gullstøltunet sjukeheim

Mandag ble det kjent at det er to nye koronarelaterte dødsfall på Gullstøltunet sykehjem i Bergen. Totalt fem mennesker er nå døde på en og samme avdeling.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK Vestland

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Bergen kommune melder at det er to nye døde på Gullstøltunet siden forrige oppdatering på fredag.

Det er dermed totalt fem dødsfall blant beboere på sykehjem i Bergen, og alle har tilhørt samme avdeling på Gullstøltunet.

– Situasjonen for sykehjemmene vil bli mer krevende etter hvert som smitten sprer seg ellers i befolkningen, sier etatsdirektør i Etat for sykehjem, Anita W. Johansen.

Det er nå 75 koronarelaterte dødsfall i Norge.

Fem døde i Kristiansand

Også fem beboere ved omsorgssentre i Kristiansand er døde som følge av korona.

Én beboer døde søndag ettermiddag ved Stener Heyerdahl omsorgssenter i Kristiansand. Mandag melder kommunen om nok et dødsfall ved Ternevig omsorgssenter.

– Vi tenker først og fremst på de etterlatte, sier ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand kommune.

Mandag for én uke siden ble det kjent at to beboere var døde ved Stener Heyerdahl omsorgssenter i Kristiansand etter å ha blitt smittet av koronaviruset.

Mest sannsynlig har beboerne blitt smittet av helsepersonell som ikke har hatt symptomer på smitte ettersom omsorgssenteret har vært stengt for besøkende.

Stener Heyerdahl omsorgssenter, Kristiansand

Totalt tre personer er døde av Covid-19 ved omsorgssenteret Stener Heyerdahl i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Kritisert for å droppe karantene

Kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, har blitt kritisert for ikke å ha satt ansatte i karantene. Han har begrunnet beslutningen med at karantene trolig har lite nytte i et lukket sykehjemsmiljø. Dessuten at omfattende karantenetiltak ville lammet virksomheten samtidig som det er utfordrene å få inn annet helsepersonell på kort tid.

Fylkeslegen i Agder, Anne-Sofie Syvertsen, har tidligere omtalt situasjonen ved omsorgssenteret for «ett skrekkscenario». I forrige uke ble samtlige 50 ansatte ved institusjonen testet for koronasmitte. Resultatet viste at sju sykehjemsansatte var smittet.

Femte dødsfall i kommunen

Helgas dødsfall er det femte dødsfallet i Kristiansand kommune. I tillegg til de tre døde ved Stener Heyerdahl er to beboere ved Ternevig omsorgssenter døde av koronasmitte.

I forbindelse med dødsfallene ønsker ikke kommunen å opplyse om de eldre beboerenes generelle helsetilstand forut for koronasmitte. Men det opplyses at det er andre forhold som gjorde at beboerne hadde opphold på sykehjem.

– Det har vært arbeidet godt og systematisk med isolering, testing og informasjon ved Stener Heyerdahl omsorgssenter, skriver kommuneoverlege Dagfinn Haarr i en pressemelding.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 06.05.2021
2 889
Smittede siste 7 dager
115
Innlagte
767
Døde
1 430 384
Vaksinerte