NRK Meny
Normal

Nytt gatemagasin får språkrefs

Klar-redaktør Oddmund Harsvik i Kristiansand har fått telefoner fra folk som lurer på om han står bak magasinet «Gata magasin».

Gata magasin

Det nye gatemagasinet «Gata magasin» bærer preg av svært dårlig språk. Redaktøren skylder på dårlige oversettere og lover bedring.

Foto: Kaspar Knudsen

– Det har ringt flere personer til oss og spurt om vi står bak et magasin med navnet «Gata magasin». Det gjør vi ikke, sier Oddmund Harsvik til NRK.

Ifølge Harsvik har han sett rumenere i Kristiansand selge det nye magasinet som utgis av organisasjonen Romfolk. Flest telefoner om magasinet fikk han rundt juletider.

Dårlig språk

Gatemagasinet får refs for elendig kvalitet. Det selges på gata i flere norske byer. Forbrukerrådet i Bergen mener blant annet at språket er så dårlig at det ikke bør selges for penger.

Vidar Heimseth

Vidar Heimseth i Forbrukerrådet mener bladet ligger i grenseland for hva man kan ta betalt for.

Foto: Kaspar Knudsen

– Dette er et blad jeg neppe hadde betalt 100 kroner for om jeg hadde kjent innholdet, sier vikarierende regiondirektør Vidar Heimset i Forbrukarrådet i Hordaland til NRK.

På forsiden av magasinet kan man lese følgende tekst: «Omfattende dokumentar intervju og analyse av den forfølgelsen opptok når det gjelder sosialhjelpen for Roma folk av den rumenske regjeringen»

– Det går vel an i noen grad å gjette seg til innholdet, kommenterer Heimset.

«Gata magasin» konkurrer om kundene med andre gatemagasin som Klar og Folk er folk. Oddmund Harsvik sier Klars kunder ikke har opplevd salget som noe problem.

– En stor skuffelse

Den rumenske redaktøren Nicolae Stoika innrømmer at språket i det nye bladet er for dårlig. Han skylder på dårlige oversettere.

– Det er ikke bra norsk, og det er en stor skuffelse, sier Nicolae Stoika til NRK.

– Vi stoppet trykkingen av bladet da vi skjønte at det var så dårlig. Nå lover redaktøren at neste nummer vil ha bedre norsk.

Gata magasin

Dette er tittelen på en av artikkelen i magasinet.

Foto: Kaspar Knudsen