Nytt fenomen i Norge

Forsker Yngve Carlson sier det er et nytt fenomen at motorsykkelklubben Hells Angels rekrutterer fra høyreekstreme miljø i Kristiansand.

I går ble det kjent at motorsykkelklubben har rekruttert ti nye medlemmer fra ekstremmiljøet. Carlson har forska på høyreekstreme miljø i Kristiansand i ti år.

– Så langt jeg kjenner det så er dette nytt i Norge, sier Carlson til NRK.

Bedre organisert

Den tidligere forskeren Yngve Carlson har fra 1997 til 2006 forsket på det høyreekstreme miljøet i Kristiansand. Carlson mener at høyreekstreme nå kan bli bedre organisert gjennom motorsykkeklubben.

– De har jo vært veldig dårlige til å organisere. Hvis de da trekkes inn i en kriminell organisasjon som fungerer ganske godt som organisasjon, så er ikke det spesielt bra, sier han.

Les: Hells Angels rekrutterer nynazister

Ikke overrakset

Voldsforsker ved politihøgskolen Ragnhild Bjørnebekk er ikke overrasket over at ti nye medlemmer er rekruttert fra høyreekstreme miljøet i Kristiansand.

– Nei, det er jo det miljøet de rekruterer fra.Motorsykkeklubbene er jo kjent for å ha rasistiske ideologier, sørstatsideologier knyttet til høyre- siden, sier hun.

I Danmark har Hells Angles rekruttert nye medlemmer fra det høyre ekstreme miljøet i et par år. Det har skjedd flere drap i Danmark hvor innvandrergrupperinger og Hells Angles har vært i konflikter. Carlson tror ikke det blir så ille i Kristiansand.

– Jeg tror ikke det vil bli så tilspisset som i Danmark, det er flere grunner til det, men at dette er konflikter som kan utvikle seg er helt utvilsomt, sier Carlson.