Hopp til innhold

Skepsis til Evje-fengsel: – Forstår de ansattes bekymring

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) sier hun forstår de ansattes bekymringer med å legge et nytt fengsel til Evje, men vil ikke utelukke Evje som alternativ. – Kvalitet er viktigere enn lokalisering, sier hun.

De tillitsvalgte som jobber i fengslene på Sørlandet sier nei til planene om nytt storfengsel på Evje. De får støtte av stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet. Ordføreren i Evje og Hornnes er uenig.

– Jeg forstår godt bekymringen til de ansatte, fordi kvalitet, innhold og alt utenfor som er knyttet til fengselet, er vel så viktig som det å bygge selve fengselscellene, sier Michaelsen.

Det var nettopp helheten som ble trukket frem av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Region Sørvest, da de før helgen advarte mot å legge et nytt fengsel til Evje.

– Behov og kvalitet viktigere

Michaelsen fremhever at det er mange faktorer som bør vurderes før man kommer til spørsmålet om lokalisering.

Åse Michaelsen

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) mener det er viktigere å se på behov og kvalitet enn lokalisering.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Først og fremst må vi se behovene og hva vi trenger. Det finnes lukkede plasser, åpne plasser og så videre. Neste skritt blir å se hvem som kan levere den kvaliteten man ønsker å ha for dette fengselet, sier hun.

– Regner du Evje som uaktuelt?

– Det er for tidlig å si. Nå har flere ordførere vær på banen og forsøkt å selge sine prosjekt. Det er bra. Det skal en ordfører gjøre. Så skal nok departementet klare å sile ut og se hvor vi får det beste tilbudet når et fengsel skal lokaliseres, sier Michaelsen.

I forhold til hva?

– I forhold til kvalitet, innhold og ikke minst; det aller viktigste er å forhindre at kriminelle kommer inn igjen i fengslene, sier Michaelsen.

Hun beroliger ansatte med at første prioritet er å få til en fengselsstruktur som ivaretar samfunnet.

– Og det betyr samfunnet på alle mulige måter, sier Michaelsen.

Må lytte til de ansatte

Kari Henriksen abortdebatt

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener det er viktig å lytte til dem som arbeider i fengslene.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener den politiske ledelsen i regionen må komme på banen og sørge for at nytt fengsel blir en regional utviklingssak for Agder.

– Dette dreier seg om mange arbeidsplasser. Både når fengselet står ferdig, og når et nytt fengsel bygges, sier hun.

Henriksen mener det er viktig å lytte til de som faktisk har erfaring med å arbeide i fengselet.

– Det er viktig å lytte til fagorganisasjonene, både når det gjelder innholdet i fengselet, men også når det gjelder alle tjenestene som skal bringes frem og tilbake, som politi og domstoler, sier hun.

I likhet med Åse Michalsen vil heller ikke Kari Henriksen ta stilling i lokaliseringsdebatten på det nåværende tidspunktet.

– Et fengsel er den største og viktigste rehabiliteringsinstitusjonen vi har i et samfunn. Derfor må vi reise en debatt om det faglige innholdet og ikke redusere debatten til et spørsmål om distriktspolitikk eller arbeidsgiverpolitikk, sier Henriksen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet