NRK Meny
Normal

NYMO-oppfinnelse reduserer utslipp

Et miljøvennlig maskinsystem skal halvere utslipp av farlige gasser fra skip.

NYMO-oppfinnelse
Foto: Pål Tegnander / NRK

Skipsverkstedet NYMO i Grimstad har utviklet et system som kan redusere forurensende utslipp fra skipstrafikken kraftig.

Utgislippet av miljøgiften NOX (Nitrogenoksider) blir nærmest halvert.

Verkstedsledelsen tror at systemet kan bety mye for miljøet, i tillegg til økt omsetning for for NYMO, sier fabrikksjef Magne Snekkevik.

- Det ligger i tiden at alle miljøtiltak som vi kan fremme vil være et marked som vi bør satse på i framtiden. Vi snakker her om titalls millioner i omsetning, sier Snekkevik.

Bruker gammel teknologi

Nymo i Grimstad har utviklet et miljøvennlig maskinsystem for skip som reduserer utslipp av farlige gasser. Bedriften fikk forretningsideen etter at staten innførte avgift på utslipp for to år siden.

Ved hjelp av gammel teknologi kan systemet redusere utslipp av forurensende Nitrogenoksider. Gjennom diverse tester over lang tid har de kommet fram til at systemet bortimot halverer utslippene. Det betyr også en bortimot halvering av avgiftskostnadene.

Video nsps_upload_2009_3_13_15_8_55_567.jpg

Se en miljøvennlig oppfinnelse fra NYMO

Skipsredere over hele verden bør være interessert i dette systemet som er en verdensnyhet. Systemet kan installeres ombord i gamle skip, og allerede neste uke monteres det på første fartøy.

HØR HER HVORDAN SYSTEMET FUNGERER