NRK Meny
Normal

Nytt svindelforsøk i Agder

Politiet i Agder har i dag oppdaget en helt ny type skimmer som leser av bankkort.

Video nsps_upload_2009_5_29_15_46_31_50.jpg

Svindlere har i natt brutt seg inn på Esso-stasjonen på Birkeland i Birkenes, montert en skimmer på betalingsterminalen, og kommet seg ut av butikken, uten å etterlate seg spor.

– Det er første gang vi ser dette i Agder, ja kanskje i hele landet, sier politispesialist Gjert Erik Karlsen i økonomigruppa i Agder politidistrikt.

Svindelen ble oppdaget av innehaveren på bensinstasjonen, fordi den delen kortet kjøres gjennom er montert gal vei.

Trolig østeuropeisk bande

Overvåkningsvideoen fra butikken viser bilder av en person som kommer ned gjennom taket på stasjonen og tukler med automaten i butikken. I tillegg regner politiet med at denne personen har hatt minst én medhjelper.

Gjert Erik Karlsen

Politispesialist Gjert Erik Karlsen i økonomigruppa i Agder politidistrikt.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

– Innbruddet ble gjort meget profesjonelt. De har tatt seg inn gjennom taket, jobbet med terminalen i en times tid og så forlatt stedet igjen uten å etterlate seg spor. Vi har hørt at det samme har skjedd i Sverige og derfor har vi all grunn til å tro at det er en østeuropeisk bande som har tatt veien til Sørlandet for å gjøre det samme her, sier Karlsen.

Politiet vet ikke hvordan skimmeren er montert eller hvordan den virker, fordi betalingsterminalen ennå ikke er sendt til undersøkelser. Politiet tror tyvene kan ha planlagt å komme tilbake til butikken for å senere ta ut det de har montert på og kopiere de kortene som er brukt.

– Dette er en online-terminal og om de kan også ha tappet bankkonto på den måten, vet vi ikke ennå, sier Karlsen.

– Bør sjekke terminalene

Politiet ber folk som har brukt terminalen på Birkeland i dag, mellom klokka 08.00 da stasjonen åpnet, og fram til klokka 10.00 da svindelen ble oppdaget, om å følge med på om det har skjedd noen uttak.

– Vi ønsker også å advare om lignende forhold andre steder. Vi vet at når disse bandene først er her, så er de mobile og kan fort dukke opp helt andre steder i distriktet. De butikkene som har betalingsterminaler bør nå sjekke disse. Særlig hvis de står alene om natta, sier Karlsen.

Personen på videoen er ennå ukjent. Politiet planlegger å gå ut med bilder av personen i pressen, om de ikke kan finne ut hvem det er.