– Mange som velger en plantebasert diett, gjør det ikke på grunn av helsa. Da er de kanskje ikke så bevisste på hva de spiser. Jeg vet om mange som tyr til type pasta og lettlaget, prosessert mat, som ikke nødvendigvis er så sunt.
Det sier Ingrid Moe, som driver den veganske kafeen «Spiren» i Kristiansand.
At hun er inne på noe, kan en ny studie tyde på.
Der kommer det fram at halvparten av dem som følger en plantebasert diett, spiser mindre fullkorn, frukt og grønnsaker enn det som er anbefalt.
Moe, som selv har gått på slike dietter i 12 år, tror det kan forklares med at det har blitt mye lettere å spise plantebasert.
– Tidligere måtte man lage maten selv. Nå er det flere varer og ferdigretter å få kjøpt. Det gjør kanskje at man ikke tenker så mye over næringsinnholdet i maten.
Helsedirektoratet anbefaler at man spiser minst fem porsjoner med grønnsaker, frukt eller bær i løpet av en dag.
Ingrid Moe har 12 års erfaring med ulike plantebaserte dietter.
Foto: Elisabeth Sandve / NRK– Overraskende
Av de 808 deltakerne i studien, svarte 25 prosent at de spiser mat med fullkorn hver dag.
50 prosent spiser frukt hver dag. 75 prosent spiser grønnsaker hver dag.
Doktorgradsstipendiat ved Institutt for ernæring og folkehelse ved UiA, Synne Groufh-Jacobsen, er overrasket over det de har funnet ut.
– Det er veldig interessant. Vi ønsker jo at det skal spises mer fullkorn, frukt og grønt, sier hun.
Studien viste også at en liten del så ut til å få i seg mer sukker enn anbefalt.
Groufh-Jacobsen påpeker at et vegetarisk kosthold er nok, om man får i seg det kroppen trenger av næring.
Det er hun og forskere fra Oslo Met som står bak studien.
Helsedirektoratet anbefaler at man spiser minst fem porsjoner med grønnsaker, frukt eller bær i løpet av en dag.
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRKKlima er en årsak
De som deltok i studien oppga at de var veganere, lakto-ovo vegetarianere, pescetarianere eller fleksitarianere.
71 prosent sa at de spiser plantebasert av hensyn til klimaet. 64 prosent pekte på helse, og 49 prosent på dyrevelferd.
Groufh-Jacobsen påpeker at studien er basert på hva deltakerne selv har rapportert av matinntak.
Synne Groufh-Jacobsen ved Universitetet i Agder skriver sin doktorgrad om de matvarer blant de med plantebaserte matvaner.
Foto: UiA– Flinkere enn de fleste
Informasjonsansvarlig i Norsk vegetarforening, Pål W. Thorbjørnsen, synes for øvrig funnene om frukt og grønt er godt nytt.
– Det viser at vi er minst dobbelt så flinke som snittet i befolkningen, sier han.
Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt spiste bare 22 prosent av nordmenn «fem om dagen» i 2021.
Thorbjørnsen støtter Moes teori om at funnene i studien kan skyldes at mange har gått over til plantebasert diett fort.
– Trenden vokser fort, og det er flere som ikke setter seg inn i dietten på samme måte som man gjorde før.
Han synes det er bra det blir forsket på vegetarianeres matvaner.
Andelen som betegner seg selv som vegetarianer eller veganer doblet seg fra 4 til 8 prosent fra 2019 til 2020.
Det viser en undersøkelse gjort av Ipsos for Orkla.