Oljevirksomhet til Barbu skaper reaksjoner

Det blåses nytt liv i Barbu-konflikten i Arendal. Offshoreselskapet MacGregor kjøpte nylig Aker Pusnes, og trenger nye lokaler i Arendal. Dermed peker kommunen på omstridte Barbubukt som en mulighet for utbygging. Det skaper sterke reaksjoner.

Det blåses nytt liv i Barbu-konflikten i Arendal. Bakgrunnen er at Aker Pusnes har fått nye eiere, som dermed trenger nye lokaler i byen, i følge Agderposten. Dermed peker kommunen på omstridte Barbu som et mulig sted for utbygging.

SE VIDEO: Bård Torstensen, styreleder i Barbu vel, mener kommunen bør la området ligge – selv om det er regulert til næringsvirksomhet.

Bård Torstensen

Bård Torstensen, styreleder i Barbu vel mener kommunen bør la området ligge – selv om det er regulert til næringsvirksomhet.

Foto: Leif Dalen / NRK
Anders Kylland, varaordfører i Arendal

Anders Kylland (FrP), varaordfører i Arendal sier kommunen har sett på områdene i Arendal som er ferdig regulert, deriblant Indre Barbu.

Foto: Leif Dalen / NRK

Styremedlem i Barbu vel Bård Torstensen er opprørt og er i dag nok en gang på barrikadene for sitt eget nærområde. Han mener kommunen bør la området ligge – selv om det er regulert til næringsvirksomhet.

– Går over alle grenser

Agderposten skrev tirsdag at Barbu Vest i Arendal nå kan bli bebygd med næringslokaler i tillegg til de omstridte boligblokkene. Kommunen har nemlig gjennomført en mulighetsstudie som åpner for at offshoreselskapet MacGregor kan etablere seg her.

Torstensen i Barbu vel er kraftig provosert.

– I denne saken går det over alle grenser. Det som er det drøye er at det fremstilles som at MacGregor har stilt et ultimatum og sier at enten er det denne tomta, eller så flytter vi til Grimstad. Og det gjør at politikerne blir helt stressa. Nå snakket jeg nettopp med sjefen for MacGregor Pusnes, og de sier de ikke har stilt noe ultimatum, sier Bård Torstensen til NRK.

Det var Agderposten som først omtalte saken i dag.

– Fullstendig klar over at det er et kontroversielt område

Nylig solgte Aker virksomheten sin ved Pusnes til offshoreselskapet MacGregor. Men lokalene var ikke med i salget. Dermed må MacGregor finne et nytt næringsområde.

– Vi har sett på områdene som er ferdig regulert til den typen virksomhet, og Indre Barbu er ferdig regulert, sier varaordfører Anders Kylland (FrP).

Torstensen mener at kommunen bør la området ligge – selv om det er regulert til næringsvirksomhet.

– Vi er fullstendig klar over at det er et kontroversielt område. Men det er ferdig regulert, og da er det ryddig av oss å si ifra om det, sier Kylland.

– Taktikk

Bård Torstensen liker ikke det varaordføreren sier.

– Nå har faktisk Arendals befolkning sagt ganske tydelig hva de mener om den reguleringsplanen og blokkene som blir bygd over der. Jeg tror at det handler om at Arendal kommune selv ønsker å bygge. Og det er rett og slett taktikk, sier Torstensen.

Kylland viser til at det dreier seg om 300 arbeidsplasser.

– Som kommune er vi nødt til å være proaktive så vi ikke risikerer at de 300 arbeidsplassene forsvinner ut av kommunen, sier han.

Skisse Barbu

Skisse over Barbu. Nå kan det bli bygd næringslokaler i tillegg til de omstridte boligblokkene i Barbu Vest.

Foto: Skisse: Rambøll