Hopp til innhold

– Denne gangen ble det ganske dystert

To år etter forrige roman kommer Bragepris-vinner Gaute Heivoll med et mørkt karakterdrama om søskenkjærlighet, løgn og ambisjoner i et lite bygdesamfunn.

Gaute Heivoll De skyldfrie

Forfatter Gaute Heivoll er klar med en ny roman, to år etter den forrige, De fem årstidene. I mellomtiden har han skrevet noveller og barnebok.

Foto: Pål Tegnander, montasje: Jon Anders Møllen / NRK

De skyldfrie er fortellingen om Sigrid, Edit og Embret. Embret er skolestyrer i ei lita bygd. Sigrid har ei lillesøster som heter Edit, og på ett tidspunkt skjer det en katastrofe.

Edit blir gravid med sin egen onkel, og for å skjule denne forbrytelsen, bestemmer Sigrid og Embret seg for å overta det lille barnet til lillesøsteren.

– Det er i grove trekk kjernen i romanen, men den handler også om mye mer, forteller Heivoll til NRK.

Ingen biografisk roman

Tidligere i år kom filmen Pyroman på norske kinoer, basert på romanen Før jeg brenner ned, som Heivoll fikk Brageprisen for i 2010. En fiksjonsfortelling med rot i virkelige hendelser i forfatterens hjembygd, Finsland.

Før jeg brenner ned

'Før jeg brenner ned' ble belønnet med Brageprisen for 2010

Denne gangen vil Heivoll avkrefte at den er biografisk på noen måte.

– Dette er en fiksjonell historie. Den er basert på en kjerne fra virkeligheten, men både personene og det som skjer er egentlig ganske oppdiktet, tvers igjennom, sier han.

Dyster tematikk

Har du en forkjærlighet for den mørke, litt dystre tematikken?

– Nei, jeg har skrevet mange romaner, og flere av mine romaner går det også an å le litt av, tror jeg. Altså, når du begynner å skrive, så kommer du inn i det tonefallet og det universet som du skriver om, og da er det som at det krever den og den type grunnstemning, og denne gangen ble det ganske dystert.

Men det var lystbetont å skrive det, i hvert fall, forsikrer han.

Ingen kritikk av bedehusmiljøet

Enkelte omtaler av boka tolker romanen som et mulig oppgjør med bedehusmiljøet. Den hensikten hadde ikke Heivoll med romanen.

– Jeg har sett at det har blitt trukket fram, men det var virkelig ikke min tanke da jeg skrev dette. Kanskje tvert imot. Sigrid i romanen søker seg til dette miljøet, og for henne gir det en stor fortrøstning i hennes liv, sier forfatteren.

Kritikernes dom betyr lite

Heivoll har fått mange forskjellige kritikker gjennom sitt forfatterskap, i de fleste varianter. Selv hevder han at kritikernes dom blir lite lest.

– Jeg pleier ikke å se så mye på kritikk. Jeg har vært forfatter i ganske mange år etterhvert, og har skrevet mange bøker.

Jeg har hørt både det ene og det andre om det jeg skriver, og til syvende og sist så handler det om å ha en glede og motivasjon for å skrive og for å skrive videre, og det er det jeg konsentrerer meg om, hevder han.

Gaute Heivoll

Gaute Heivoll er klar med ny roman, De skyldfrie.

Foto: NRK / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet