Erkjenner knivstikking i ny rettssak

18-åringen som er tiltalt for å ha knivstukket en 17 år gammel jente på en internatskole i Bygland erkjenner straffskyld. I dag startet rettssaken på nytt, etter at dommen for drapsforsøk er opphevet.

Knivstikking KVS Bygland

Ei jente ble knivstukket på internatbygget på KVS-Bygland i desember 2016, av en 17 år gammel gutt. Han ble dømt til 4,5 års fengsel, men lagmannsretten viser til saksbehandlingsfeil, og har sendt saken tilbake til tingretten for ny behandling der.

Foto: Sigbjørn Kristiansen/NRK

I desember ble det kjent at tingrettsdommen på fire år og seks måneders fengsel ble opphevet, fordi gutten ble dømt på feil lovanvendelse.

Han skulle blitt dømt for grov kroppsskade, ikke for drapsforsøk, mener lagmannsretten. Det begrunnes blant annet med at han avsluttet knivstikkingen og sørget for å skaffe livreddende hjelp. Nå er saken på nytt oppe i Kristiansand tingrett.

Erkjenner straffskyld

Aktor sier den nye tiltalen vil gi lavere strafferamme enn den forrige.

– Den nye tiltalen innebærer at han nå har erkjent straffskyld. Noe som ikke var tilfelle i forrige rettsrunde. Straffepåstanden vil dessuten bli lavere for grov kroppsskade enn for drapsforsøk, sier aktor Beate Rullestad-Jansen.

Lengre saksbehandlingstid vil også være formildende omstendighet.

Aktor Beate Rullestad-Jansen

Aktor Beate Rullestad-Jansen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Begge forklarte seg

Knivstikkingen skjedde i desember 2016 på internatrommet til den da 17 år gammel jenta, som var tidligere kjæreste med tiltalte.

I dag har begge igjen forklart seg i retten. Både fornærmede og tiltalte forklarte hvordan de to gjennom høsten på KVS-Bygland hadde et forhold som var preget av både krangler og vennskapelige samtaler.

Tiltalte forteller om at han flere ganger ville ta sitt eget liv, og at han slet psykisk i denne perioden. I denne tiden setter han også frem drapstrusler mot fornærmede.

Selv om fornærmede blir redd, tror hun ikke at tiltalte virkelig kommer til å skade henne, forteller hun i retten.

Følte seg splittet

Om dagen for selve knivstikkingen forteller tiltalte at han følte seg anspent og splittet inne i seg. Han forklarer at en del av ham ønsker å skade fornærmede, mens den andre delen av ham ønsker å ta livet av seg selv, forklarte han i retten.

Om morgenen den 12. desember 2016 kommer han til rommet til fornærmede med en kniv. Etter noen minutter tar han tak foran munnen hennes og drar ansiktet bakover og stikker henne i halsen, forklarte han i retten.

Fornærmede får ut kniven, og tiltalte stikker flere ganger på kropp og hodet. Etter hvert havner de ute på gangen, hvor han forlater han henne. Han forteller internatlederen at han har knivstukket venninnen sin, og venter på politiet på rektors kontor.

– Ba om hjelp

Tiltaltes forsvarer Knut Henning Larsen sier det er viktig at 18-åringen ikke er tiltalt for drapsforsøk, fordi han sier han ikke ville drepe.

Han legger til at hans klient ba om hjelp fra helsevesenet gjennom hele høsten 2016, i stor grad uten å bli hørt.

– Det vil bli et tema når det kommer til straffeutmålingen, sier Larsen.

Knut Henning Larsen, forsvarer

Forsvarer Knut Henning Larsen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK