Bibliotek vant årets Byggeskikkpris

Vennesla bibliotek og kulturhus har vunnet Statens Byggeskikkpris 2012. Venneslas nye storstue slo Kilden i Kristiansand og elleve andre byggverk.

Video 83adbb0f-292e-4984-92bb-beccd6b3e59f.jpg

VIDEO: Bli med inn i det prisvinnende biblioteket.

– Dette er veldig stort for Vennesla. Jeg kan nesten ikke finne noe som kan måle seg med denne kåringen. Vi er kjempeglade i Vennesla i dag, sier rådmann Svein Skisland i kommunen.

– Uventet skjønnhet

Kulturhuset i Vennesla

Bygget har en spesiell arkitektur som minner om et hvalskjelett. (Arkivfoto)

Foto: NRK

Bygget beskrives som et eksempel på hvordan god arkitektur kan bidra til å utvikle et sted. Bygget er et unikt fellesrom for alle og er både et bibliotek og møtested, står det i juryens begrunnelse:

«Vennesla bibliotek og kulturhus representerer det fremste i norsk byggeskikk. Her møtes teknologisk og arkitektonisk innovasjon, og bygningen bidrar til stedsutvikling, gode offentlige rom. Den illustrer ikke minst at det skjønne kan komme i form av noe uventet.»

Det er Helen & Hard arkitektkontor som har tegnet bygget på 1938 kvadratmeter, mens kommunen står som byggherre.

I fjor var det Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland som stakk av med Statens Byggeskikkpris.

Møtested

Tilbake i 2005 ble det bestemt å flytte biblioteket inn i sentrum, og det ble valgt å legge det på en ledig tomt mellom kinoen og et kommunalt undervisningsbygg.

Bibliotekprosjektet var et ledd i kommunens strategi om å etablere et offentlig møtested og samtidig heve den arkitektoniske kvaliteten i Vennesla.

I 2008 vant Helen & Hard arkitektkonkurransen, og i 2011 sto bygget ferdig.

Bygget ligger ved hovedgata og torget i Vennesla, og foajeen til bygningen inneholder kafé og utlånsskranke av film og musikk. Foajeen blir også brukt til ulike typer arrangementer.

Alle de bærende elementene i bygget er i tre, og i mars ble det kåret til årets trebyggeri i Norge i 2011.

«Hvalskjelett»

Konstruksjonen preges av de 27 ribbene i taket, som skaper en forestilling av at man befinner seg inne i et stort hvalskjelett.

I ribbene er det bygd inn ventilasjonskanaler, belysning og sprinkleranlegg. Plassen mellom dem er så stor at det for eksempel er mulig for rullestolbrukere å snu.

«Konstruksjonen skaper et unikt rom som oppleves lyst og luftig og samtidig lunt og uformelt og som innbyr til sosialt samvær.»

«De skulpturelt utformede ribbene som varierer i bredde og krumning gir et organisk rom med stadig skiftende opplevelser når man beveger seg gjennom rommet.»

– Blir utrolig rørt

Torhild Bransdal

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) jubler over tildelingen. Her er hun på plass i biblioteket ved en tidligere anledning.

Foto: NRK

Ordfører Torhild Bransdal var til stede da prisen ble delt ut i Oslo tirsdag.

– Jeg blir utrolig rørt. Vi har kjempet veldig mye for å få dette bygget realisert, sier ordføreren.

– Jeg vet ikke om jeg vil si at jeg ble overrasket, for nå har dette bygget vårt gått verden rundt og vunnet priser og fått hederlig omtale. Men jeg var spent på hvordan det ville gå, forteller hun.

Ordføreren mener prisen vil gjøre venndøler stolte. Hun bemerker byggets rolle både som et arkitektonisk verk og som et samlingssted for innbyggerne.

– Hver gang jeg går inn i biblioteket får jeg nesten en katedralfølelse. Det inviterer meg inn og er inkluderende, samtidig som det er stort og gjør noe med meg. Bygget i seg selv gjør noe med folk, mener Bransdal.