NRK Meny
Normal

Ny medisin for fødende

Sykehuset i Kristiansand er først i landet med å ta i bruk en ny og bedre smertebehandling for fødende.

Jordmor
Foto: Scanpix/ Arkiv / Scanpix

Kvinner som føder i Kristiansand får nå tilbud medikamentet Fentanyl, som virker bedre og gir færre bivirkninger for både mor og barn.

Satt intravenøst gir medikamentet gode resultater, forteller jordmor og avdelingsleder ved fødeavdelingen, Borgny Omlid.

- Medikamentet går fortere ut av både morens og barnets kropp, slik at barnet er mindre påvirket ved fødsel. Og det er mer effektivt som et smertestillende medikament, sier Omlid.

 

 

Mindre bruk av epidural

Fentanyl erstatter bruken av Petidin. I tillegg har det nye medikamentet ført til at bruken av epidural blant de fødende har gått ned, noe som også er en stor fordel både for mor og barn.

Omleggingen av smertebehandlingen for fødende er kommet i stand på initiativ fra to anestesileger ved sykehuset i Kristiansand.

De har kartlagt problemet med smertelindring under fødsel ved landets sykehus. Anestesilege Arthur Halvorsen tror årsaken til at det kun er sykehuset  i Kristiansand som har tatt i bruk medikamentet, skyldes at  fødeavdelinger generelt kan vær lite åpne for å prøve nye medikamenter. - Dette har med tradisjoner på fødeavdelinger å gjøre.