Sparer millioner på ny havn

Flekkefjord få ny internasjonal havn, og fra januar vil det ukentlig gå frakteskip til Europas hovedhavn i Rotterdam. Havna vil gjøre at bedrifter i regionen sparer inn millioner på å sende varene rett ut sjøveien.

Utbygging av Abelnes havn

Utbyggingen av havna i Flekkefjord er i gang og skal etter planen være i mål rett over nyttår.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det vil være en viktig havn for dem. I dag må de jo sende varene sine til Stavanger og Kristiansand, sier næringssjef Halvor Nissen i Flekkefjord.

Reduserer transportkostnadene

En mil sørvest for sentrum lager Flekkefjord kommune og Andersens Emballasje & Design havnen til 14 millioner kroner.

Det blir plass til ro-ro-skip, eller bilskip, der lasten kan kjøres om bord via transportrampe, samt ordinære frakteskip på 80 til 100 meter.

I dag er det ingen internasjonale skipsforbindelser i fast rute mellom Stavanger og Kristiansand, og eksportbedrifter i regionen vil spare millionbeløp når havna på Abelnes står ferdig utbygget.

Bedriftene i området kan heretter få fraktet varene direkte til kontinentet, og slipper å frakte varene til Stavanger eller Kristiansand for utskiping.

Det vil bli 2000 færre transporter med lastebiler gjennom sentrum, når havna står ferdig.

Rett på sjøen

Arne Andersen og Andersens Emballasje & Design, som også deltar i utbyggingen av havna, er blant dem som vil få redusert transportutgiftene når den nye havna er klar til å tas i bruk

Andersen vil årlig spare millionutgifter på transport direkte ut sjøveien.

– Dette er sentrallager for Statoil for hele Europa. Vi har en avtale hvor vi leverer all emballasje til cirka 2800 stasjoner rundt om i Europa. I dag kommer de inn med båt til Kristiansand og Stavanger og blir sendt hit og videre med bil. Når havna nå kommer så vil båtene gå inn her og mye av varene vil gå videre med båt, vekk fra veien, sier Andersen.

Halvor Nissen og Arne Andersen

Halvor Nissen og Arne Andersen ser frem til at den nye havna åpnes for trafikk.

Foto: Lars Eie / NRK

Fornøyd Sigbjørnsen

Også påtroppende ordfører Jan Sigbjørnsen (H) i Flekkefjord ser frem til at havna er opprustet.

– Nye internasjonale havner er en sjeldenhet og vi er veldig glad for havna som blir bygd på Abelnes, sier Sigbjørnsen til NRK.

Hør mer i radiosaken: