Hopp til innhold

Norske myndigheter vil hjelpe Rita i Ecuador

Norske myndigheter har nå tatt det første steget og sendt en formell henvendelse om soningsoverføring for Rita Grimestad som er fengslet i Ecuador.

Rita Grimestad dømt til ti år i fengsel i Ecuador

Rita Grimestad er dømt til ti år i fengsel i Ecuador for forsøk på å smugle tre kilo kokain.

Foto: Maren Kateraas

Kriminalomsorgen i Norge har nå i desember henvendt seg til justisministeren i Ecuador i prosessen med å få Rita Grimestad overført til fengselssoning i Norge.

Det bekrefter Grimestads norske advokat, Nils Anders Grønås.

– Dette er startskuddet på hele søknaden om soningsoverføring. Nå ber norske myndigheter om å få oversendt en del offisielle dokumenter fra Ecuador for å starte prosessen, forklarer Grønås.

Norske myndigheter har sendt brev til Justisdepartementet i landet der Grimestad nå soner en dom på ti års fengsel for forsøk på å smugle tre kilo kokain ut av landet 28. februar 2014.

Hun har hele tiden hevdet at hun ble lurt og ikke visste om kokainet som var gjemt i kofferten.

Marnardalskvinna har snart sittet to år i fengsel i Ecuador.

Muligheter for soningsoverføring

Advokat Nils Anders Grønås mener det ligger til rette for en soningsoverføring i forhold til konvensjoner som både Norge og Ecuador har skrevet under på.

– Det som kan bli en utfordring er særregler som vi har i Norge, som for eksempel prøveløslatelse. Da må myndighetene i Ecuador samtykke i slike regler før en soningsoverføring kan finne sted, sier Grønås.

Det er litt trasig å feire jul her med mye god mat, når mamma akkurat har ringt meg og fortalt at det er for lite mat i fengslet i Ecuador.

Endre Ulstrup, sønn

Jul i Ecuador

Marnardalskvinna må feire sin andre jul i et fengsel i Ecuador. Sønnen Endre Ulstrup snakket med moren, Rita Grimestad, for et par dager siden. Han er glad for at prosessen er i gang.

– Dette har jeg ventet lenge på. Dette er jeg selvfølgelig glad for, sier Endre Ulstrup.

Endre Ulstrup

Sønnen Endre Ulstrup er glad søknadsprosessen er i gang.

Foto: Lars Eie / NRK

Han vet at det kan komme nedturer i prosessen, men har håp likevel.

– Det er litt trasig å feire jul her med mye god mat, når mamma akkurat har ringt meg og fortalt at det er for lite mat i fengslet i Ecuador, sier Ulstrup.

Han er likevel glad for at et misjonærpar fra Norge besøker Rita Grimestad i det nye fengslet hun ble flyttet til i sommer.

– Hun bor med fem spansktalende på cella, men nå får hun i alle fall snakke norsk i jula når hun får besøk fra de norske misjonærene, sier Ulstrup.