NRK Meny
Normal

69-åring driver landets sydligste skitrekk

Mandal forbindes gjerne med sommer og sol fremfor vintersport. Men takket være en entusiastisk 69-åring har Norges sydligste by også landets sydligste skitrekk.

Takket være en entusiastisk 69-åring har Norges sydligste by også landet sydligste skitrekk.

Siste lørdag i januar skal skitrekket endelig starte opp for sesongen. Dagen før åpningen har innehaver og ildsjel Helge Lien nok å henge fingrene i. 69-åringen er pensjonist og driver anlegget på hobbybasis.

– Det er snøskuffing, brøyting, sjekking av alt utstyr og varmestua må bli klar, sier Lien.

I fjor var skitrekket åpent i 20 dager. Bakken er om lag 120 meter lang.

Lien har tidligere drevet alpinanlegg i mange år i USA, hvor han har bodd lenge. I sine yngre dager var han selv alpinist på nokså høyt nivå.

Bygget for barnebarnet

Driften av Lia skitrekk hjemme i Mandal er ren hobby. Han og barnebarnet har stått mye på ski sammen, og det var bakgrunnen for at han bygde skitrekket.

– Vi hadde «Lia Open» her, barnebarnet mitt og meg. Vi tråkket sidelengs opp til den høyeste gården, så kjørte vi gjennom tunet og ned på myra, sier Lien.

En gang de satt på toppen og drakk kakao kom ideen.

– Jeg lente meg på stavene og sa til Kristian at vi skulle hatt vårt eget skiområde. Da ser han på meg litt uskyldig og sier: «Skal du lage skisenter til meg?», forteller Lien.

Og slik ble det. Barnebarnet Kristian har nå blitt flere år eldre og får opplæring i driften av skitrekket.

Artikkelen fortsetter under bildet

Godt for helsa

Helge Lien i Lia skitrekk

Helge Lien sjekker utstyret i skitrekket før sesongåpningen i morgen.

Foto: Lars Eie / NRK

Lien vil holde på så lenge helsa holder og lysten er til stede.

– Når du blir på min alder må du ha noe å holde på med, som er givende både fysisk og psykisk. Den dagen du dør vet du i alle fall at du har holdt på med noe interessant, sier Lien.

Han forteller at mange av hans venner i USA var svært stillesittende og han tror de kunne levd lenger om de hadde beveget seg mer.

– Mange var overvektige og uvirksomme. De spilte golf, men på vinteren satt de halt stille, sier Lien.

Ikke så glad i snøbrett

Nytt av året et at anlegget nå har utstyr til å produsere snø, men det er det ikke behov for nå. Lien anslår snødybden til 70-80 centimeter på flat mark.

– Det har blåst bort noe så jeg har tatt snø fra jordet og lagt på her. Jeg har bygd opp 50-100 centimeter. Jeg bruker preppemaskinen og skyver det oppover, sier Lien.

Selv kjører han fortsatt omtrent alle former for ski både i alpinbakken og langrennssporet, men snøbrett er han ikke så glad i.

– Jeg har prøvd «snowboard» også og kan svinge til begge sider. Men jeg kan ikke tåle å ha beina bundet. Jeg vil ha «independent leg movement» som det heter, sier norsk-amerikaneren.

Lia skitrekk i Mandel

Lia skitrekk har en bakke på om lag 120 meter og er landets sydligste skitrekk.

Foto: Lars Eie / NRK