Nordmenn mindre arbeidsvillige

Det er ikke uten grunn at det knapt finnes en byggeplass uten polakker på Sørlandet, mener BI-lektor.

Video Polske arbeidere

SE VIDEO: Polske arbeidere tar gjerne jobbene som nordmenn flest ikke vil ha.

Den katolske kirken i Kristiansand er under renovering. Det er hardt og støvete arbeid, og det er polakker som gjør jobben. Polakkene tar gjerne jobbene som nordmenn flest ikke vil ha.

Irek Kolecki

– Polakker er ikke redde for hardt arbeid, sier Irek Kolecki.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Kenneth Hausvik

– Det er helt sikkert forskjell både på polakker og nordmenn, sier arbeidsleder i PK Entreprenører, Kenneth Hausvik.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Polakker tar gjerne spesielle jobber, som rydding og andre ting på byggeplasser. Polakker er ikke redde for hardt arbeid, sier Irek Kolecki.

Han er en av arbeiderne som er hyret inn for å gjøre det gamle huset, hvor de katolske nonnene i sin tid bodde, om til nye menighetslokaler og kontorer.

Og det finnes knapt en byggeplass i landsdelen, hvor det ikke jobber polske arbeidere.

Arbeidsleder Kenneth Hausvik er svært fornøyd med jobben polakkene gjør. Men han er usikker på om polske arbeiderne tåler mer enn norske.

– De vi har her står på og er veldig bra. Men det er helt sikkert forskjell både på polakker og nordmenn, sier Hausvik.

– Tåler mer

I dag fortalte VG at Vestas Casting i Kristiansand har beholdt polske arbeidere, mens mesteparten av den norske arbeidsstokken ble sagt opp i vår.

Ledelsen ved bedriften sier til avisa at de polske arbeiderne er sterkere og tåler mer enn de norske.

Bedriften produserer blant annet nav til vindmøller, og har beholdt polske arbeidere for å pusse og klargjøre støpejernsproduktene.

– Europas svar på Kuwait

Høgskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Tor Geir Kvinen, har jobbet med kulturforskjeller mellom arbeidere i Europa. Han mener det er en forskjell når det gjelder arbeidsvilje.

– Det må være en grunn, når veldig mange norske firma henter arbeidere fra Polen og andre steder. Vi har jo også veldig mange svensker som kommer til restaurantnæringa blant annet, så det må jo være en grunn til det.

– Hvis man stigmatiserer det litt, kan man si at Norge er Europas svar på Kuwait. Det merker vi på godt og vondt. Når det gjelder å få visse typer arbeidsgrupper til visse typer jobber, tror jeg vi kan si at det er forskjell, sier Kvinen.

Video e6334a23-6b2b-420b-87eb-930a9d3ffe27.jpg

SE VIDEO: Høgskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Tor Geir Kvinen, mener det kan være vanskelig å få nordmenn til å ta alle typer arbeid.

– Må nordmenn forandre våre holdninger?

– Det er to ting som teller når man skal i gang med en jobb: Evne og vilje. Hvis det ikke står på evnen her, må det stå på viljen.

– Jeg tror norske arbeidsgivere søker arbeidskraft der det er muligheter for å hente folk. Da går man blant annet til Polen, hvor det finnes kompetente og velkvalifiserte medarbeidere, som også har høg vilje til å gå i gang.

Avhengig av arbeidsinnvandring

Kvinen mener at når Polen får lønnsvekst, og polakker må lønnes betydelig bedre enn folk fra andre land, vil norske arbeidsgivere søke etter arbeidskraft andre steder i Europa.

– Lav arbeidsledighet i Norge gjør at vi må importere arbeidskraft. Ellers hadde ikke det norske samfunnet klart seg.