Nordmenn gir mer enn før

Mange humanitære organisasjoner har merket en markant økning i innsamlede midler i 2015. Givergleden øker mer enn den økonomiske veksten.

Gavekort skolepult Plan Norge

I jula merket Plan Norge en god økning i alternative julegaver.

Foto: PLan Norge

For sjette gang er Deloitte klar med Fundraisingsrapporten – en undersøkelse med mål om å kartlegge utviklingen i markedet for fundraising i Norge.

Konklusjonen er klar: Nordmenn gir mer enn før.

En flyktning fra Syria bærer et lite barn over det ødelagte grensegjerdet mot Tyrkia, 14. juni 2015

En flyktning fra Syria bærer et lite barn over det ødelagte grensegjerdet mot Tyrkia, 14. juni 2015.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Den første rapporten handlet bare om faddere og fastgivere, mens de siste undersøkelsene også omfatter andre viktige inntektskategorier. Den fullstendige rapporten foreligger 11. januar. Inntekter fra faddere og faste givere har økt med 9,2 prosent.

I 2014 ga nordmenn 1,6 milliarder kroner til de 72 ideelle organisasjonene som deltok i undersøkelsen. Tallet for 2013 var 1,46 milliarder kroner.

Barn gir til barn

– Vi ser en markant økning i gaveinntekter, som i all vesentlighet skyldes øremerkede innsamlinger til Syria, jordskjelvkatastrofen i Nepal og flyktningkrisen, sier seksjonsleder Eleni Tokouzpalidis i Redd Barna.

Erna Solberg og Jan Egeland i Jordan

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sammen med statsminister Erna Solberg.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Alle inntekter for 2015 er ennå ikke registrert, og vi får total oversikt først den 15. januar.

Til og med november hadde Redd Barna samlet inn 260 millioner kroner, og de regner med at totalbeløpet for 2015 blir på 286 millioner. Dette er om lag 60 millioner kroner mer enn i 2014.

– Det er veldig gledelig å se at innsamling fra barn har økt fra 2,5 millioner kroner i 2014 til 5 millioner i 2015. Dette er en dobling, sier Tokouzpaladis.

Økt i giverglede

Flyktninghjelpen har også opplevd en sterk økning i givergleden, ikke minst i siste halvår.

– Vi har samlet inn i overkant av 100 millioner i 2015 – endelig resultatet er foreløpig ikke klart, sier medierådgiver Tiril Skarstein.

Namatala - Look at me

Inntekter fra norske faddere og faste givere har økt med 9,2 prosent fra 2014 til 2015.

Foto: Øystein Venås Sørensen / Strømmestiftelsen

Til sammenligning ble det i 2014 samlet inn 71 millioner kroner.

– Jeg har aldri sett en større mobilisering for mennesker på flukt, sier generalsekretær Jan Egeland til flyktninghjelpen.no

Flere faddere

Også Plan Norge hadde en økning i gaveinntektene i fjor.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Plan Norge.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Tallene er ikke helt klare, men vi tror vi ender opp på 410 millioner kroner, sier kommunikasjonssjef Siv Meisingseth.

I 2014 samlet organisasjonen inn 387 millioner kroner.

– Vi har hatt en jevn økning hvert år, og er nå oppe i 136 000 faddere. I jula merket vi en god økning i alternative julegaver, sier Meisingseth.

Flere faste givere i Strømmestiftelsen

Øyvind Aadland

– De faste giverne er ryggraden i arbeidet vårt, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland.

Foto: Strømmestiftelsen

Strømmestiftelsen økte gaveinntektene med 7,5 millioner kroner i 2015 sammenlignet med året før. Å skaffe nye faste givere er hardt arbeid.

– De faste giverne er ryggraden i arbeidet. I noen år fram til 2013 mistet vi en del givere. Men de tre siste årene har vi hatt en økning av faste givere. Trenden er snudd tross økonomiske nedgangstider, sier generalsekretær Øyvind Aadland.

Strømmestiftelsen brukte om lag 190 millioner kroner til bistandsprosjekter i fjor. Vel 82 millioner var private gaver. Resten kom fra Norad og andre internasjonale organisasjoner.