NRK Meny
Normal

Norges mest attraktive sted?

Mandal kommune er plukket ut som en av fem finalister i konkurransen om Statens pris for mest attraktive sted. I dag er juryen på besøk i sørlandsbyen.

Onsdag formiddag får juryen som skal kåre vinneren omvisning av ordføreren i sentrum. Mandal kommune er en av fem finalister. De andre nominerte byene er Jessheim, Holmestrand, Kongsberg og Svolvær

– Det er flotte steder vi konkurrerer med. Jeg mener alle har vunnet, så er det egentlig bare et spørsmål om hvem som kommer aller øverst, sier ordfører Tore Askildsen fra KrF.

– Vi skal gi juryen en presentasjon om hva som har blitt gjennomført her og de planene vi har framover, fortsetter Askildsen entusiastisk.

– Gode grep i sentrum

Juryen ledes av Erling Dokk Holm som er førsteamanuensis ved Norges Markedshøyskole og kjent for å ha sterke meninger om byutvikling.

– Jeg kjenner jo byen godt fra før av og vi har nominert Mandal fordi det er en by som kombinerer en rekke positive trekk. Det er en by med vekst, og som håndterer veksten produktivt, sier Dokk Holm.

Han mener Mandal har gjort gode grep for å utvikle gamle områder gjennom byggingen av kulturhuset og at kommunen har tilrettelagt godt for boligbygging.

– Kulturhuset betyr selvsagt mye i forhold til nominasjonen. Den har de bygget på en tidligere industritomt i sentrum. Broen over elva har gjort det tilgjengelig, sier han.

Erling Dokk Holm og Tore Askildsen

Juryleder Erling Dokk Holm ble vist rundt i Mandal sentrum av ordfører Tore Askildsen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Optimisme i Mandal

På gata i Mandal er folk optimistiske. De tror Mandal vil gå til topps foran de andre nominerte byene Jessheim, Holmestrand, Kongsberg og Svolvær.

Men jurylederen ber folk huske på at dette ikke er prisen for årets vakreste by.

– Selv om denne byen er vakker er vi opptatt av hvordan kommunen håndterer utfordringer i forhold til vekst og sentrumsutvikling, sier Erling Dokk Holm til NRK.no.

Dette er begrunnelsen for hvorfor Mandal er nominert:

Mandal er en av landsdelens eldste byer og har klart å beholde og videreutvikle bypreget gjennom å omskape industriområder og inkludere dem i bystrukturen. Det nye biblioteket og kulturhuset er et slikt eksempel. Dette prosjektet er forbundet med det tradisjonelle sentrum ved hjelp av en gangbro. I Mandal står ideen om å ta veksten gjennom å utvikle byen sterkt.

  • HVA MENER DU? FORTJENER MANDAL PRISEN?