Nøgne Ø-gründer avslutter i protest

I et manifest publisert på sin Facebook-side tar Nøgne Øs «far» et kraftig oppgjør med retningen som mikrobryggeriet har tatt.

Kjetil Jikiun

Øl-gründer Kjetil Jikiun synes lite om måten Hansa Borg driver Nøgne Ø.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Virkeligheten er penger. Enhver som ignorerer dette er naiv, dum og har ingen fremtid. Alt som over tid ikke er profitabelt, er dødt. (...) Enhver som ikke anerkjenner dette har få muligheter for å lykkes. Dette er basisen for det som følger. Ikke glem det!,

Slik starter Kjetil Jikiun sitt manifest som mandag morgen ble publisert på hans Facebook-side. I mars kunngjorde Jikiun at han trakk seg fra Nøgne Ø, men oppga da at det skyldtes interne uenigheter, uten å spesifisere dette. Nå tar imidlertid ølhunden skummet fra munnen.

Snek seg inn nye verdier

I mandagens manifest begrunner han avgangen med at han ikke kan gå på kompromiss med sine drømmer.

– En gang var vi på vei. Vi var faktisk på vei til å bli alt det jeg drømte om!
Men så snek det seg inn noen nye verdier. Ikke gjennom vedtak eller reviderte verdidokumenter, men gjennom mennesker som kom til enighet i små fora: på telefon, eller over middagsbordet, skriver Jikiun.

I november i 2013 ble det kjent at Hansa Borg Bryggerier kjøpte seg inn i mikrobryggeriet i Grimstad med en andel på over 54 prosent.

Nøgne Ø er blitt omtalt som et lite eventyr i norsk drikkevarebransje. Virksomheten startet i en garasje på Bergemoen i Grimstad i 2002, men utviklet seg over flere år til å bli en nasjonal aktør i bransjen. Ølmerkene har vunnet flere smakstester.

Kjetil Jikiun, Lars A. M, Tore Nybø

Kjetil Jikiun (t.v.), administrerende direktør i Hansa Lars A. Midtgaard (midten) og daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø.

Ledelsen får mindre støy

I manifestet skriver Jikiun at med hans avgang vil ledelsen i bryggeriet oppleve mindre støy, og dermed "spisse sitt arbeid etter å perfeksjonere Nøgne Ø mot det vanlige, trauste, forutsigbare og trygge."

– I motsetning til dagens eiere, styre og ledelse tror jeg dessverre ikke på at dette fører til noe bra. Hverken for produkter, mennesker eller bunnlinje, men av solidaritet til dere som er igjen, må jeg kunne si at jeg håper at jeg tar feil, skriver Jikiun.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Kjetil Jikiun eller med ledelsen i Hansa Borg bryggerier.

Nøgne Ø godt fornøyd

Deleier og daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø har samarbeidet med Jikiun i mange år. Han har lest Jikiun sitt manifest og synes det er trist, men er uenig med sin tidligere samarbeidspartner og vil ikke kommentere manifestet.

– Vi er veldig godt fornøyd med hvordan veien videre ser ut for Nøgne Ø. Gjennom samarbeidet med Hansa har vi fått flere muligheter, blant annet kan vi nå produsere i Kristiansand, sier Nybø til NRK.

Han legger til at Nøgnø er en typisk gründerbedrift.

– Det er alltid noen som velger å skille lag og noen som blir igjen i bedriften, sier Nybø.