– Utrolig hva folk tror kan gå opp i røyk

Politi, Statens naturoppsyn, brannvesen og kommuner i Aust-Agder har de siste ukene aksjonert mot ulovlige sankthansbål.

Sankthansbål

Sankthansbål med avfall. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Til tross for mange påminnelser er det fremdeles noen som tror at bålet er stedet å kvitte seg med avfall.

– Noen benytter anledningen til å bli kvitt søppel. De samler opp rivningsavfall fra hytter, husholdningsavfall og annet som de hiver på de stedene der det tradisjonelt er bål på sankthans, forteller Arild Pfaff i Statens Naturoppsyn.

For folk som skal sitte og kose seg rundt bålene i kveld er det heller ikke hyggelig å måtte puste inn giftig røyk, påpeker Pfaff.

Søppelgjengangere

Han har kontrollert mange bål de siste årene og har merket seg at det trolig ikke bare er uvitenhet som gjør at en del bål inneholder ulovlig materiale.

– Vi har sammen med kommunene i flere år gjort en innsats for å opplyse om regelverket og mange steder holder det. Det ryddes opp og det samme skjer ikke året etter.

Andre steder hjelper ikke informasjonen. Enkelte steder er gjengangere, der bålene har større andel av søppel enn andre steder.

Pfaff sier folk som lager søppelbål bryter loven to ganger, første med å deponere søppel i naturen og så ved ulovlig brenning av avfall.

På en aksjon i Tvedestrand nylig kom de over ett bål som nærmest bare besto av søppel. Flere steder i Arendal har de funnet bål med høy andel søppel.

– Vi finner malte materialer, trykkimpregnert materialer og plastikk. I ett bål fant vi en hel kasse med glassflasker. Det er utrolig hva folk tror kan gå opp i røyk, sier Pfaff.

Men det er også mange eksempler på det motsatte. Mange folk har forstått poenget og bygger bål av rene materialer.

Fyre for måka?

Tirsdag skal naturoppsynet ta båten ut i skjærgården i Kristiansand og kikke på et bål som er satt opp rett ved en makrellternekoloni.

– Det er en annen problemstilling, en del fugl er nå i hekkeperiode og de fleste har unger på øyene. Da er det uheldig med et bål like ved, sier han.