Nødnettet gjør letearbeidet i fjellet lettere

Røde Kors er full av lovord etter å ha brukt det nye nødnettet for første gang under leteaksjonen i Setesdal Vesthei onsdag.

Røde Kors

Røde Kors. (Arkivfoto).

Foto: Alfred Georg Klausen

Sveinung Tofteland

Sveinund Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps.

Foto: Alfred Georg Klausen

– I forhold til det vi har hatt tidligere av samband, er dette en ny verden, sier informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps, Sveinung Tofteland.

– Det nye er at vi nå kan snakke på tvers med alle korpsene uavhengig av avstand. Det betyr at hjelpekorpset på Hovden kan snakke med hjelpekorpset på Ljosland og Bortelid på samme nett. Og alle er på samme kanal og kan høre hverandre. Det er kjempeviktig.

Enkelte steder midt inne på heia er det manglende dekning. Men det må vi kanskje forvente i så grisgrendte strøk, sier Tofteland.

Ble funnet på Øyuvsbu

Det var onsdag ved 18-tiden en mann i 40-årene og en 20 år gammel mann ble meldt savnet på heia i Valle. De hadde lagt ut på tur fra Øyuvsbu turisthytte med kurs for Gaukhei.

De gikk seg vill mellom disse to stedene, men tok seg inn på Øyuvsbu igjen hvor de også ble funnet av en patrulje fra Vennesla- og Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps ved 23-tiden.

Sju snøscooterpatruljer hadde vært med i letingen sammen med politiet.

Forsterkning i områder uten dekning

Det nye utstyret som var i bruk under letingen, har vært testet siden like før nyttår.

– Men dette var første gang vi brukte det på fjellet – på tvers av alle hjelpekorpsene, sier Tofteland.

Enkelte steder var dekningen dårlig.

– Men der kan vi bruke såkalte gateways – en form for forsterker, sier Tofteland.

– Hvis aksjonen onsdag hadde blitt langvarig, ville vi plassert ut forsterkerne slik at vi fikk dekket dekningshullene. Det er et kjempegodt hjelpemiddel vi har. En mottaker og en sender. Hvis vi to skulle prate sammen og ikke kunne høre hverandre, kan det være at forsterkeren kan høre meg og ta opp samtalen og sende den videre til deg. sier Sveinung Tofteland.