– Vi går for bom

Det smeller og ryker, og de treffer ganske lite av det man sikter på, likevel elsker denne gjengen svartkrutthaglene sine.

De burde levd for et par hundre år siden. Men deltakerne på norgesesterskapet i skyting med svartkrutthagle på Stemtjønn i Songdalen bruker likevel denne helga til mer enn å finpusse ladegrep og skyteteknikker.

SE VIDEO: De konkurrerer med våpen som er over hundre år gamle.

Tor Bjarne Justnes

Tor Bjarne Justnes liker at det smeller og ryker.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Svartkrutthagle

Tor Bjarne Justnes finjusterer tennsatsen på sin gamle svartkrutthagle.

Foto: Odd Rømteland / NRK

De burde levd for et par hundre år siden, deltakerne på norgesmesterskapet i skyting med svartkrutthagle, som ble arrangert på Stemtjønn i Songdalen denne helga.

– Jeg er født et par hundre år for seint, minst, sier Tor Bjarne Justnes, som er en av deltakerne i NM. Han skyter lite med vanlig hagle, men når de gamle våpnene tas fram, er han i sitt ess.

– Man har holdt på med svartkruttskyting siden 15-1600-tallet og det er fascinerende! Det fungerer og det er himla gøy. Det ryker og smeller, det kan vi like, sier Justnes.

Vanskelig å treffe blink

Leirdue på leirdue suser gjennom lufta på Stemtjønn, uten å bli det minste skadet.

Og selv om man har leirdua på kornet og trekker av, er det likevel ikke sikkert at man får den ned. Lademetoden er nemlig noe mer usikker, enn om man putter i en moderne patron.

Munnlading med svartkrutt og hagel rett i geværløpet er mye mer arbeidskrevende og vanskelig.

Svartkrutthagle

De gamle haglene må lades med svartkrutt og hagel rett i geværløpet. Det tar sin tid og krever sin mann.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Jan Erik Heggland har holdt på med svartkruttskyting i 12 år, men innrømmer at han tross lang fartstid, ikke alltid treffer det han sikter på.

– Det jeg er fascinert av, er at jeg kan bruke gamle våpen i dag. Selv om de er 150 år gamle, så virker de fremdeles.

– Men det blir en del bom.

– Bom, ja. Vi går for bom! sier Heggland.

Men selv om treffsikkerheten ikke er så god, og man stadig kan finpusse på både ladegrep og skyte- og ladeteknikker, er det i alle fall ingenting å si på gleden og trivselen.