NRK Meny
Normal

Ni av ti som ringer 112, ringer feil

Hele 90 prosent av samtalene til politiets nødnummer 112 er feiloppringninger. – Ikke gi gamle mobiler til små barn, sier politiet på Sørlandet.

Politiets operasjonssentral i Agder

Operasjonssentralen i Agder politidistrikt.

Foto: Per-Kåre Sanbakk / NRK

Tallet på 90 prosent kommer fram i sluttrapporten som Nasjonalt nødmeldingsprosjekt mandag la fram for Justisdepartementet, skriver VG.

EU-regelverket pålegger Norge å bruke 112 som et felles nødnummer, slik det er i hele EØS og EU.

Barn ringer

– Politiets nødnummer mottar et enormt antall feiloppringinger. Det tar store og unødvendige ressurser ut av politiet, sier Erik Liaklev som har vært leder for Nasjonalt nødmeldingsprosjekt.

Bård Austad

Operasjonsleder Bård Austad i Agder politidistrikt.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Dette bekreftes på operasjonssentralen i Agder politidistrikt, som årlig tar telefonen nesten 200.000 ganger. 40.000 av de er nødtelefoner.

– Det er hektisk og stort arbeidspress. Det ringer i gjennomsnitt hvert tredje minutt, sier Bård Austad som leder operasjonssentralen.

Ber politiet ringe mamma

Austad sier videre at en del barn og unge, som har gått tom for penger på kontantkortet, ringer og ber politiet om å ringe mamma eller pappa, for å bli hentet.

– Vi blir nesten en formidlings- og servicesentral. Det er uheldig, for det stjeler av vår tid, sier Austad.

Han er også svært skeptisk til at barn får leke med telefoner uten SIM-kort:

– Ikke del ut gamle mobiltelefoner som leketøy til små barn.

Alle mobiltelefoner er programmert slik at man kan ringe 112 uten å åpne tastelåsen og uten å slå sifrene.

Vil ha bort lommeringing

Nå jobbes det med å finne løsninger for å redusere det store antallet feilmeldinger til politiet.

– Det er aktuelt både med holdningskampanjer ut mot publikum, og tekniske løsninger for å redusere dette, sier Erik Liaklev.

– Hvis vi hadde fått vekk den tekniske innretningen som gjør at man kan lommeringe, så hadde vi blitt kvitt veldig mye, sier Bård Austad i Agder politidistrikt.

Han understreker at de må ta alle anrop alvorlig, og forsikre seg om at folk ikke er i nød eller livsfare, selv om det kan høres slik ut

– Vi kan høre rare lyder i bakgrunnen, så bli samtalen brutt. Da sitter operatøren med en dårlig magefølelse, og vi må følge opp den oppringningen. Vi har reddet liv på slikt, sier Austad.

Han konstaterer at de aller fleste kunne ha brukt det vanlige nummeret 02800. Anrop der varsles med gult lys på sentralen. 112-oppringninger varsles med rødt lys og må prioriteres.

Senest lille julaften var det et eksempel på at noen også ringer inn falske meldinger:

Laster Twitter-innhold