Nettmøte med Røde Thygesen

Les spørsmål og svar fra Knut Henning Thygesens nettmøte på nrk.no/sorlandet.

Knut Henning Thygesen
Foto: Odd Rømteland / NRK

Han er Norges mest radikale ordfører.

Han fikk over 50 prosent av stemmene i en konservativ kommune.

Til og med innbarkede Høyre-kvinner stemte på Røde-Knut i Risør.

Risør har direkte ordførervalg, og det er grunnen til at partiet Rødt/RV nå får sin første ordfører i Norge.

RV ble også det fjerde største partiet i Risør med 13,5 prosent av stemmene.

Romslighet

Arbeiderpartiet er likevel det største partiet i kommunen med 26,7 prosent av stemmene.

Thygesen fremhever romsligheten i Risørs befolkning som én av grunnene til at han ble valgt til ordfører, og synes det er gøy å få nasjonal oppmerksomhet.

- Jeg gjør det jeg kan for å vise RVs politikk så godt jeg kan. Det blir en spennende og utfordrende tid for meg fremover, sier Thygesen.

Svarer på dine spørsmål

Onsdag mellom klokka 12.00 og 13.00 stiller Røde-Knut opp til nettmøte her på NRK, hvor han svarer på dine spørsmål.

- Hvordan skal han klare å drive RV-politikk i en konservativ sørlandskommune?

- Hvilke mål har han som Norges første RV-ordfører?

- Hva synes han om å bli historisk?

 

 

 

LES SVARENE HER

 

Og slik svarte Thygesen

Nettmøtet med Knut Henning Thygesen samlet spørsmål fra hele landet. Spørsmålene spente fra bruk av seilbrett via kommentarer om Thygesens hår til spørsmål om han har vært kommunist og hva han mener om bygging i strandsonen.

Iacob fra Oslo lurte på om Risørs nye sjef kunne sørge for litt bedre forhold for brettseilerne.

Thygesen svarte bl.a. dette: - Hei Iacob. Sørfærne skal ha gode forhold og god vind!! I alle fall en bod til utstyr kan alle være tjent med, sånn at utstyr ikke blir liggende ute og bli ødelagt eller til genanse. Men vi må ikke ødelegge det fine svaberget utenfor Kastellet.

Kommunist

På spørsmålet om han har vært aktiv kommunist, sa Thygesen dette:

- Det spørs hva du mener med ordet kommuneis. For mange er kommunisme ensbetydende med undertrykkelsesregimer i andre deler av verden der folket mister ytringsfrihet, der det vokser fram pampevelde og der regimene okuperer andre land. I hele mitt voksne liv har jeg slåss mot denne formen for "kommunisme" ved aktivt å delta i demonstrasjoner, skrevet kronikker osv. Men dersom du mener at kommunisme betyr å behandle alle mennesker likeverdig uansett hudfarge, klasse, kjønn, sosial posisjon osv. så er jeg på den sida.

På spørsmålet om gratis WLAN i Risør sentrum svarte Thygesen at han vil at dette spørsmålet slal utredes, og spørsmålet vil komme opp på neste bystyremøte.

Knærta først

På spørsmål om "Væpnet revolusjon svarer Thygesen:

For det første er ikke RV for væpna revolusjon!!!! Vi er av den typen mennesker som ikke en gang avbryter politiske motstandere når de snakker. Og dersom det hadde blitt innført noe som helst regime av diktatorisk art, ville de 37 fredsæle personene på RV lista antakelig vært blant de som hadde blitt knærta først. Det vi kan vente oss i Risør er en ordfører som etter fattig evne vil bidra til at alle skal komme til ordet, som setter demokratiet og demokratisk oppførsel i første rekke.

Ordførerrolle og politikk

Flere av de mange spørrelystne på nettmøtet med RV-ordføreren i Risør lurte på om det ikke ble en vanskelig balansegang for ordføreren når han skal slåss med politiske motstandere i bystyret.

Til dette svarer Thygesen blant annet: - Jeg tror ikke Risørs befolkning vil ha hele RVs politikk gjennomført, men en del helt sentrale ting tror jeg de, liksom folk ellers i landet deler med RV; Solidaritetstanken, for skikkelige miljøtiltak, for kvinners frigjøring, for å styrke økonomien innen skolen og eldreomsorgen, mot den triste utviklingen der mer og mer penger og makt samles på noen få personers hender. Sånne ting. RVs kjerneting.

Hele nettmøtet finner du på SVAR-lenka øverst i denne artikkelen.