Feilbehandlingene på Sørlandet: – Sykehuset har misligholdt ansvaret sitt

Sentrale politikere mener det er uforståelig at legen som granskes etter flere feiloperasjoner ikke ble stanset før. Nestleder i helse - og omsorgskomiteen mener sykehuset har sviktet.

Kjersti Toppe

Nestleder i helse – og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp), mener Sørlandet sykehus burde ha avsluttet arbeidsforholdet til legen tidligere.

Foto: Ingrid Aarekol / NRK

– Jeg mener legen burde vært stoppet da de første varslene kom. Det er uforståelig at sykehuset ikke tok den omstridte legen ut av tjeneste før, sier nestleder i helse – og omsorgskomiteen Kjersti Toppe (Sp).

NRK fortalte før helga at legen som nå granskes av helsetilsynet fikk lov til å fortsette til tross for at ansatte i flere år har varslet ledelsen om grove avviksmeldinger.

Nesten halvparten av hendelsene er fra det siste året. Legen lot blant annet en litauisk ortoped som var på befaring operere en pasient alene.

Helsepolitiker Toppe, som selv er utdannet lege, mener sykehuset har sviktet. For henne er det innlysende at legen burde vært stanset før.

– På meg virker det som de har misligholdt sitt ansvar. Ikke bare har de satt enkeltpasienter i fare, men de har også satt tilliten til helsetjenester i fare, sier hun.

Er ikke ortoped

Legen er involvert i sju tilsynssaker med lovbrudd de siste fire årene. Fem saker er under behandling.

Han har i elleve år gått som overlege i ortopedi, uten å ha den seks år lange spesialiseringen. Dette har sykehusledelsen visst og godtatt.

Siden 2008 har han jobbet ved sykehuset i Flekkefjord.

I februar i fjor ble han overført til sykehuset i Kristiansand for å ta utdanningen. Først da NRK fortalte at han også der hadde gjort feil, ble legen tatt av operasjoner.

flekkefjord ny

Margret Annie Gudbergsdottir er i ferd med å søke uføretrygd etter å ha blitt feiloperert etter et håndleddsbrudd i sommer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Ledelsen har lukket øynene

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) reagerer sterkt på NRKs avsløringer om at legen fikk fortsette til tross for flere grove avviksmeldinger.

– Denne saken blir bare verre og verre. Hver uke får vi ny informasjon som gjør dette til den mest alvorlige saken som har vært ved Sørlandet sykehus noensinne, sier Bruun-Gundersen som er helsepolitisk talsperson i Frp.

– Ledelsen har lukket øynene for en mengde avviksmeldinger og bekymringsmeldinger. Det er det mest alvorlige med hele saken, fortsetter hun.

Bruun-Gundersen har engasjert seg i saken. Hun har blant annet tatt til orde for at helsepersonell som granskes bør tas ut av tjeneste når de er under etterforskning for alvorlig feilbehandling.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har ikke lenger tillit til ledelsen ved Sørlandet sykehus.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Utfordret helseministeren

Dette stilte hun også helseminister Bent Høie spørsmål om i Stortingets spørretime sist uke.

Hun spurte også helseministeren om han fortsatt har tillit til ledelsen ved Sørlandet sykehus etter hendelsene. Det har han ifølge henne ikke ønsket å svare ja på.

– Det er et sterkt signal, men også ganske forståelig, sier Bruun-Gundersen.

Nina Mevold

Sykehusdirektør Nina Mevold har hevdet at legen har vært svært godt «passet på» i Kristiansand. Nå er det satt i gang en ekstern gransking av Sørlandet sykehus.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Etterlyser bedre rutiner

Stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) er selv fra Lyngdal og har Flekkefjord sykehus og Sørlandet sykehus Kristiansand som «sine» sykehus.

Også Grøvan stiller spørsmål ved hvorfor det ikke har blitt reagert på de grove avviksmeldingene tidligere.

– Det er vanskelig å forstå at en lege som det finnes så mye dokumentasjon på vedrørende feilbehandlinger, har fått lov til å fortsette over så lang tid, sier han.

Han stiller spørsmål ved om rutinene ved helseforetaket er gode nok til å ta tak i alvorlige hendelser på et tidlig tidspunkt.

– Her virker det som om det ikke har vært gode nok rutiner på plass for å luke dette ut og begrense skadeomfanget, sier Grøvan.

Helse Sør-Øst skal granske Sørlandet sykehus etter alle feilbehandlingene.

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker ikke å svare på om han har tillit til ledelsen ved Sørlandet sykehus. Han vil avvente granskningen.

Foto: KrF

Tips oss

Hei!

Jeg har skrevet flere saker om feiloperasjoner ved sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand. Har du innspill eller tips om historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her: