Hopp til innhold

Nestenulykke med helikopter: – Her kunne to ha omkommet

Agder Energi har iverksatt nye retningslinjer for helikopterselskapene som flyr for dem etter en nestenulykke i Aust-Agder i juni. – Vi trenger et strengere regime slik at ikke liv går tapt, slår kraftselskapet fast.

Nestenulykke med helikopter

Dette helikopteret var involvert i en nestenulykke på Senumstad i Aust-Agder i juni i år. Det fikk skader i rotorbladet da det kuttet tre høyspentlinjer tvert av. De to personene om bord kom ikke til skade og kunne returnere til flyplassen.

Foto: Agder Energi Nett

– I verste fall kunne helikopteret ha styrtet og to personer omkommet, sier administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø.

21. juni i år kom et helikopter fra det finske selskapet Heliwest borti høyspentlinjer på Senumstad i Aust-Agder med rotorbladet. Helikopteret med to personer om bord var ute på oppdrag for Agder Energi for å kartlegge strømlinjer da nestenulykken skjedde.

– Marginene var hårfine. Heldigvis var det høyspentlinjene som røk og helikopteret kunne returnere til flyplassen uten at liv hadde gått tapt, sier Folgerø.

Helikopterulykke

Dette rotorbladet har tydelige merker etter sammenstøtet med høyspentledningene.

Foto: Agder Energi Nett

Har redusert maksimumshastigheten

Agder Energi Nett har gjennomført en gransking og iverksatt en rekke tiltak i etterkant av hendelsen. Alle helikopterselskap som gjør oppdrag for dem må følge de nye retningslinjene.

De har blant annet fått elektroniske kartløsninger om bord som varsler om kryssende linjespenn, innført forbud mot caps for piloter, redusert makshastigheten på flyvningene og utbedret sjekklistene i forkant av flyging.

– Tenker du at sikkerheten har vært for dårlig tidligere?

– Ja, helt klart. Alle hendelser med så stort ulykkespotensial er én for mye. Når vi gjennom denne granskingen kan peke på flere forbedringsområder, er det på høy tid at bransjen løfter seg sikkerhetsmessig, sier Folgerø.

Høyspentlinjer har røket

Dette bildet viser en av høyspentledningene som har røket tvers av etter møtet med helikopterets rotorblad.

Foto: Agder Energi Nett

Villig til å forbedre seg

Agder Energi Nett har også delt erfaringene og tiltakene de har innført med havarikommisjonen og luftfartstilsynet.

– Vi gjorde dette for å sette fokus på sikkerheten i helikopterbransjen. Mange av selskapene har på eget initiativ innført flere av tiltakene uoppfordret. Det viser at bransjen er villig til å forbedre seg, sier Folgerø.

Svein Are Folgerø

Svein Are Folgerø, administrerende direktør i Agder Energi Nett, mener det var lite om å gjøre for at den alvorlige hendelsen 21. juni i år kunne fått langt mer alvorlige konsekvenser.

Foto: Agder Energi / Agder Energi

– Vil alltid være en risiko

Wenche Olsen, direktør for fagavdelingen hos Luftfartstilsynet, sier sikkerhetsnivået i helikopterbransjen har blitt mye bedre enn det var for noen år siden.

– Det har blitt jobbet systematisk med dette. Vi har blant annet et flysikkerhetsforum for innenlandshelikopter der vi jobber med holdninger og hvilke krav som stilles. Der har både helikopteroperatører og oppdragsgiverne vært med, opplyser Olsen.

– Tenker dere sikkerheten er bra nok i dag?

– Innenlandshelikopter er en bransje med utfordrende arbeidsoppgaver. Det flys i fjellterreng og blant høyspentledninger. Operasjonene er krevende så det vil alltid være en viss risiko forbundet med disse, sier Olsen.

Wenche Olsen

Wenche Olsen, direktør for fagavdelingen hos Luftfartstilsynet, synes det er bra at Agder Energi tar sikkerheten for helikopterpilotene på alvor. – Det er flott at de gjør denne analysen og gjør forbedringer slik at man har sikre operasjoner med helikoptre, sier Olsen.

Foto: Luftfartstilsynet

Mer krevende i Norge

Dick Lindholm, daglig leder i Heliwest Oy, selskapet som var involvert i nestenulykken, sier de har forbedret prosedyrene i etterkant av hendelsen.

– Terrenget i Norge er mer krevende enn i Finland. Sør i Finland finnes det for eksempel ikke fjell. Og både i Finland og Sverige er kryssende høyspentlinjer merket i terrenget. Det er en stor forskjell, sier Lindholm.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %