Hopp til innhold

Nesten utdødd fiskeflåte

Flekkefjord kommune har mistet nesten alle større fiskefartøy.

Fiskebåter

Fisketradisjonen i Flekkefjord er for alvor i fare. (Arkivfoto/Illustrasjon)

Foto: Rainer Prang / NRK

For bare noen tiår siden var fisking en av de bærende industriene i Flekkefjord. For ikke lenge siden fantes det 50 større fiskefartøyer med tilholdssted i kystkommunen.

I dag er det bare to igjen.

Voldsom nedgang

- Jeg har drevet på med fiske i 51 år. Jeg husker tilbake til 1960- og 1970-årene. Da var det 40 til 50 større fiskebåter i Flekkefjord. Bare her på Øyna var det på det meste 8 større fartøyer, sier den gamle fiskeren Kjell Danielsen til Avisen Agder.

I fjor solgte Danielsen sin båt «Monsun», et 258 tonn tungt og 115 fot langt fartøy som ifølge den nylig pensjonerte Andabeløy-fiskeren en gang var det største fiskefartøyet på Sørlandet.

Skylder på staten

Reketrålen med dagens fangst

Kun to reketrålere er igjen av større fiskebåter i kystkommunen. (Arkivfoto/Illustrasjon)

Foto: Marius Harlem / NRK

Danielsen sier til Avisen Agder at han tidligere tjente dobbelt så mye på fiskingen som en vanlig arbeider tjente på land. De siste årene har inntektene sunket, mens utgiftene har økt betraktelig.

Han tror de høye statlige avgiftene er skyld i den dramatiske nedgangen.

- Priser på fiskerettighetene har tatt helt av. Med dagens høye kvotepriser, er det ikke rart at mange kutter ut hele fisket, sier Danielsen.

Ifølge Danielsen er det nå ingen større fiskebåter igjen hverken på Hidra eller Øyna. I Flekkefjord i dag er det kun to større reketrålere igjen.

For spesielt interesserte

- Nå er det bare mottaket på Hidra igjen her i Flekkefjord. Og der er det ikke alltid lett å få levert varene. For min del kjører jeg fangsten med lastebil til fiskemottaket i Kristiansand. Der får jeg også bedre priser. Alternativet er å levere i Egersund eller Mandal, forklarer Johan Tønnesen, som eier en av de to gjenværende trålerne.

Tønnesen legger til at fisker-yrket i dag er så dårlig betalt, at det er for spesielt interesserte å regne.