NRK Meny
Normal

Nektet å forklare seg i retten

En 21 år gammel mann fra Vennesla som står tiltalt for forsøk på overlagt drap, ville ikke forklare seg i Kristiansand tingrett mandag.

Kristiansand tingrett

Det er satt av ei uke til saken som går i Kristiansand tingrett. I dag var det lite å få ut av både tiltalte og fornærmede. (arkivfoto)

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Aktor Beate Rullestad Jansen forsøkte å få 21-åringen til å forklare seg i ettermiddag - men fånyttes. Mannen er tiltalt for å ha knivstukket en 40-åring fra Lillesand gjentatte ganger for å drepe natt til 25. mai i fjor, men nekter straffskyld.

21-åringen sier han frykter represalier hvis han forklarer seg.

– Det er visse personer jeg er redd for, sa 21-åringen - og med tanke på min sikkerhet er det bedre å la være å si noe, sa mannen da rettssaken startet i Kristiansand tingrett i dag.'

Sigurd Klomsæt

Advokat Klomsæt er overrasket over den tiltalte 21-åringens adferd i retten.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

– Jeg har holdt på i denne bransjen siden 1981, men har aldri opplevd noe lignende. Det sier advokat Sigurd Klomsæt, som er bistandsavdokat for 40-åringen som ble knivstukket.

Husket ikke hvem som stakk

40-åringen navnga den tiltalte 21-åringen til politiet samme natt og dagen etter angrepet. Men i dag sa han at han ikke husket hvem som knivstakk ham. Han skyldte på at han var svært ruset på det tidspunktet.

– Han har valgt å lytte til det som ble sagt og ga svært lite kommentarer. Jeg synes det også er svært viktig hva folk ikke sier og hva de ikke nekter for, sier Klomsæt, som også sier at hans klient har sagt at han ikke føler frykt.

Aktor mener krangel kan være motiv

I tingretten har aktor prøvd å dra opp krangel som et motiv for knivstikkingen. 40-åringens eks-kjæreste skal ha stjålet ting fra ham - da hun like etter ble kjæreste med den tiltalte 21-åringen skal han ha blitt forbannet over at 40-åringen stadig maste om de stjålne tingene.

Det skal ha vært grunn nok til at 21-åringen tok med seg en person, oppsøkte 40-åringen i hans hus en natt, holdt ham fast og stakk ham fire ganger i bakhodet, nakken og skuldre. Hendelsen preger 40-åringen i dag.

– Han beskrev at han har fått store psykiske vansker, han plages av det som skjedde, sier Klomsæt.

– Går dødens vei

At 21-åringen ikke ville svare på spørsmål i retten i dag - synes Klomsæt er underlig.

– Jeg mener det er dødens vei å gå - fordi da har man vist en feighet i forhold til å forklare seg som er påfallende. Når man da skal vurdere bevisene som foreligger - kan det bare gå en vei, sier han.

Uten dna-bevis


Påtalemynidgheten har ingen dna-bevis som knytter den tiltalte 21-åringen til voldssaken. De vet heller ikke hvem den andre personen som deltok i angrepet var var, og de har ikke funnet kniven som ble brukt.

Tiltalte har nektet å snakke med de to rettspsykiatriske sakkyndige, som skal vurdere om han står i fare for å begå flere alvorlige voldshandlinger i framtida.

Aktor Beate Rullestad-Jansen håper likevel at psykiaterne kan vurdere mannen.

– De har allerede påbegynt en rapport og vil følge rettsforhandlingene - så det kan godt være de kan avgi en rapport uten at tiltalte har besvart deres spørsmål, sier aktor.

21-åringen er tidligere er straffedømt for en rekke alvorligs voldstilfeller - og det er tatt forbehold om at alle voldsdommene vil føre til at påtalemyndigheten kan be om forvaringsdom.