Nektes skoledebatter: – En politisk skandale

Flere småpartier reagerer kraftig på at de ikke får være med i skoledebatter i videregående skole i Vest-Agder.

Skoledebatten på Horten videregående skole.

Flere småpartier reagerer på at de holdes utenfor skoledebattene. Bildet er fra en skoledebatt i 2015.

Foto: NRK

Om noen dager starter skoledebattene i de videregående skolene i Vest-Agder. Det blir uten mange av de 17 partiene som stiller liste til stortingsvalget i fylket.

Vidar Kleppe, som er stortingskandidat i Vest-Agder for Demokratene, reagerer kraftig.

– Det er rett og slett en politisk skandale, tordner Kleppe overfor NRK, og mener alle partiene som stiller til valg burde få en talerstol under skoledebattene.

Vidar Kleppe

Reagerer: Vidar Kleppe i Demokratene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Arnstein Fedøy

Reagerer: Arnstein Fedøy i Partiet De Kristne.

Foto: Partiet De Kristne

– Er for små

Det er ikke Andreas Ingebretsen enig i. Han er ungdomspolitiker i Fremskrittspartiet, og organiserer skoledebattene i Vest-Agder.

– Partier som Demokratene er for små. Verken meningsmålinger nå eller tidligere valgresultater tyder på at de vil komme inn på Stortinget, sier Ingebretsen, som sier de bruker Utdanningsdirektoratets retningslinjer når de planlegger debattene.

Kleppe i Demokratene er sterkt uenig i avgjørelsen om at bare de åtte partiene som er representert på Stortinget nå, får være med i skoledebattene.

– Skolevalgene er kjempeviktige for å komme fram med våre løsninger, sier Kleppe, som også siter i fylkestinget og i bystyret i Kristiansand.

Flere reagerer

Et annet parti som nektes deltakelse i skoledebattene er Partiet De Kristne. Der er Arnsten Fedøy førstekandidat i Vest-Agder.

– Det er trist å se at partier som har sterke meninger utelukkes i vårt demokrati i dag, sier han til NRK.

Han mener utvalget av partier er rart, og avviser påstanden om at de er for små til å være med.

– Det blir en selvoppfyllende profeti, vi forblir små så lenge vi holdes utenfor debattene. Som argumentasjon er det helt bortkastet.

Avviser klage

Både Demokratene og Partiet De Kristne bekrefter overfor NRK at de klager på avgjørelsen om å ikke få være med i skoledebattene.

– Nå er det én uke til skolevalgene starter, vi kommer til å kjøre løpet sånn som vi har planlagt, sier Andreas Ingebretsen hos arrangørene.

– Hvis alle de 17 partiene som stiller til valg i fylket skulle vært med, så ville vi hatt tid til en runde med åpningsinnlegg og en runde med avslutningsinnlegg. Da ville den øvrige debatten falle bort.

Både Demokratene og Partiet De Kristne bekrefter at valgkampen i sosiale medier blir ekstra viktig for partiene når plattformen i skoledebattene blir borte.