NRK Meny
Normal

Nekter mange russebiler plass i årets borgertog

Politiet i Kristiansand nekter mange russebiler å delta i årets 17. mai-tog. Russen mener politiet er årets store festbrems.

Video 53edcda6-319f-4f54-ada2-703f9587f5bb.jpg

SE VIDEO: Politiet nekter mange russebiler adgang til borgertoget i Kristiansand 17. mai, på grunn av forrige russekulls synder. Det reagerer årets russ sterkt på.

Russepresident ved Kristiansand Katedralskole Gimle, Jakob Emil Tønnesen, er oppgitt. For 17. mai i år blir litt annerledes for russen i Kristiansand enn vanlig.

Mens det tidligere har vært fritt fram for alle godkjente russebiler i borgertoget, ble det nylig bestemt at det i år begrenses til kun15 russebiler.

Jakob Emil Tønnesen

Russepresident Jakob Emil Tønnesen synes ikke årets russ skal lide for de feil fjorårets russ gjorde.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Bakgrunnen er at russen i fjor – og også tidligere år – har gitt blaffen i politiets sikkerhetsregler. Det er en begrunnelse russepresidenten liker dårlig.

– Vi får ikke sjansen til å vise at vi kan være bedre enn fjorårets russ og faktisk følge reglene. Jeg synes vi bør få sjansen til å vise fram alle bilene våre, som vi faktisk har jobbet med i ett år, sier Tønnesen.

Frykter ei ulykke

I dag fikk seksjonsleder ved ordensavdelinga på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sitte på med russepresidenten. Men han ble ikke overtalt.

Dag Tallaksen

Seksjonsleder ved ordensavdelinga på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sier flere biler kan delta neste år, om årets kull følger reglene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Dette er ikke for å dempe festen og gleden, de må få lov til å feire alle årene de har gått på skole. Men dette er på grunn av trafikksikkerheten. Vi er redd for ei ulykke. Det er masse folk på 17. mai og vi er redde for at det skal skje noe, sier Tallaksen.

– Vi har kommet med gjentatte innskjerpelser år etter år for holde orden i toget. Men grensene blir overtrådt hvert år, for russen tar ikke hensyn. De tenker bare på i år, og mener ikke de har noe med neste år å gjøre, sier Tallaksen.

– Årets festbrems

Russen reagerer på at bestemmelsen om 15 biler kommer så seint, etter at de har brukt tusenvis av kroner på å få bilene sine godkjent av Biltilsynet for å kunne kjøre i borgertoget.

Men Tallaksen sier at politiet etter 17. mai i fjor foreslo å nekte alle russebiler plass i toget og at det var 17. mai-komiteen som på nyåret gikk inn for 15 biler.

Det er rundt 40 russebiler i Kristiansand i år. Nå får russepresidenten et vanskelig valg om hvem som skal få lov til å vise fram russebilen sin i borgertoget.

Tønnesen ber Tallaksen om å revurdere de nye reglene.

– Han får tenke seg godt om, om han virkelig har lyst til å tvinge halvparten av bilene til å stå hjemme under borgertoget. Det er ikke noe særlig gøy for dem. Han må regne med at han blir kalt for festbrems nummer én i tida framover.

– Det er vondt å bli kalt festbrems, men jeg skal vise meg i uniform også 17. mai, og jeg tror det går bra. Oppfører russen seg bra og følger de regler som er gitt – som er veldig strikse – så er det muligheter for å utvide til neste år, sier Tallaksen.