NRK Meny
Normal

Vil ikke bruke penger på parkeringshus under Torvet

Politikerne i Kristiansand har i dag sagt nei til å bruke 75 millioner kroner på et parkeringshus under Torvet i Kristiansand.

Arvid Grundekjøn (H)

Ordfører Arvid Grundekjøn på Torvet, der det er planer om et underjordisk parkeringshus.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

En investorgruppe har beregnet at det vil koste 293 millioner kroner å bygge et parkeringshus med 460 plasser under Torvet. Det vil si nesten 640.000 kroner per parkeringsplass.

Det mener investorene er for mye, og ba kommunen om å betale 75 millioner kroner til blant annet publikumsinnganger og innkjøringsramper.

Men i lukket møte i dag, sa altså politikerne i kommunalutvalget nei. De mener kommunen ikke har råd og mener investorene bør bygge når det er økonomisk mulig.

Vil være et pluss

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) vil gjerne ha et parkeringsanlegg under Torvet, men mener ikke det er nødvendig at kommunen bruker penger på det nå.

– Et slikt p-hus vil være et pluss for byen, det ville bringe oss i forkant av utviklingen. Samtidig er det nå god parkeringsdekning, sier Grundekjøn.

Grundekjøn ber investorene vurdere når det kommersielle grunnlaget for å bygge p-hus er til stede.

– Å bruke offentlige midler på et slikt prosjekt må begrunnes i klarere samfunnshensyn. Dette er gunstig å få på plass etter hvert, men det er nok ikke politisk vilje til å bruke penger på dette nå.

Vil ikke ha p-hus

Mette Gundersen (Ap) sier hennes parti har vært imot p-huset hele tida.

– Det er ikke behov for flere p-plasser i Kvadraturen nå. Da bystyret behandlet saken var forutsetningen at det skulle bli en privat utbygging. Når de private nå søker om penger, blir det ikke lenger en ren privat utbygging, og da blir det lett for å oss å si nei.

– Hva tror du utfallet nå blir?

– Det kan tenkes at det ikke blir noe parkeringsanlegg under Torvet nå, og det synes vi i Ap er bra. Da vil vi kunne ta i bruk de parkeringsanleggene som allerede finnes i byen.

– Dersom vi hadde hatt 75 millioner kroner til å utvikle Kvadraturen, så var det veldig mange andre steder jeg ville brukt dem, enn på parkeringsplasser, sier Gundersen.