Hopp til innhold

Nei-flertall i fylkestinget til ett Agder

To av Senterpartiets tre representanter har bestemt seg for å stemme nei til avtalen om frivillig sammenslåing av Agder-fylkene i fylkestinget. Dermed ligger det an til at det blir flertall for å avvise avtalen i Aust-Agder fylkesting 13. desember.

Senterpartiet Aust-Agder fylkesting

Oddbjørn Kylland (Sp) og Siv Brekka (Sp) stemmer nei til avtalen om sammenslåing. Knut A. Austad stemmer ja i fylkestinget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

De to som nå har landet på neisiden er Oddbjørn Kylland, som også er fylkesleder i Aust-Agder Sp, og Siv Brekka. Tidligere denne uka røpet Knut A. Austad at han vil stemme ja.

Ønsker nye forhandlinger

– Forhandlingsresultatet er ikke godt nok, vi ønsker å forsøke nye forhandlinger med Vest-Agder, sier Kylland.

Fra før er det kjent at Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet vil stemme nei. Disse partiene har 16 av 35 representanter i fylkestinget. Senterpartiets to stemmer vil føre til at et flertall på 18 avviser avtalen som er forhandlet frem med Vest-Agder.

Senterpartiet ønsker at forhandlingene mellom Agder-fylkene starter igjen.

– Jeg tror dette vil henge på Vest-Agder, om de vil ta en ny runde. Jeg tror ikke det blir noe problem å få en utsettelse i Oslo, slik at vi får tid til prosessen, sier Kylland.

Fordeling av arbeidsplasser

I uttalelsen fra Oddbjørn Kylland (Sp) og Siv Brekka (Sp) heter det at:

«Den fremforhandlede avtalen mellom Aust- og Vest-Agder er ikke et godt nok resultat til å bygge en ny region på. Vi vil ta hele regionen i bruk, og sikre bedre levekår, utvikling og velferd i hele Agder, men avtalen inneholder ingen konkrete løsninger på disse utfordringene».

De mener avtalen i hovedsak handler om lokalisering og fordeling av offentlige arbeidsplasser mellom Arendal og Kristiansand.

Dermed ber der forhandlingsutvalget om å gjenoppta forhandlingene med sikte på å få frem en ny avtaletekst som kan legges frem for fylkestingene i februar 2017.

– Den reviderte avtalen må ivareta hele den nye regionen på en bedre måte, med et større fokus på områdene i Inder Agder, og langs kysten øst i Aust-Agder og vest i Vest-Agder, sier Kylland og Brekka i uttalelsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
60 meter langt kunstverk 01:10
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,63 kr
Dyrest kl. 17 3,4 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 1 kr 25 min.
  • Dusje 9,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 1,2 kr En vask
  • Varmeovn 2,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %