NRK Meny
Normal

Narkonettverk under opprulling

12 personer på Østlandet er siktet for å ha bestilt narkotikaen som en 19-åring fra Lillesand og to andre kvinner forsøkte å smugle ut fra Bolivia.

Narkosiktet kvinne fra Lillesand

Boliviansk politis profil av Lillesands-kvinnen som er bosatt på Østlandet.

Foto: Boliviansk politi

De 22,5 kiloene med kokain som ble funnet i bunnen av flere Adidas-bager som de tre norske jentene hadde med seg ut av Bolivia for ett år siden, har en antatt gateverdi på 40-50 millioner kroner.

Nå har politiet siktet hele 12 personer for kjøp av kokainen, skriver Dagbladet.

Politiet i Oslo mener et nettverk har rekruttert unge kvinner til å smugle kokain inn i landet.

Opprulling av narkonettverk

Lillesandskvinne i nettverk

- Fellesnevneren for saken er at jentene er ganske unge, er i en sårbar situasjon og uten fast arbeid. De er studenter eller skoleelever som kjører en viss partystil, som treffer hverandre mye ute, men som også kjenner hverandre via samme nettverk.

Det sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NTB.

Tiltales for narkotikasmugling

Samarbeidet mellom Oslo-politiet, Kripos og Tollvesenet setter saken i sammenheng med Bolivia-saken der tre norske kvinner er pågrepet mistenkt for forsøk på kokainsmugling.

Narkosiktet får hjelp fra misjonen

Likhetstrekk

- Vår sak har klare likhetstrekk med den såkalte Bolivia-saken, som Kripos har hatt ansvaret for siden forsommeren i fjor. Vi ser at det kan være noe av det samme nettverket bak Bolivia-saken og vår sak. Derfor har vi hatt tett samarbeid med Kripos de siste månedene, sier Nordgaren.

Han utelukker ikke at det blir flere pågripelser i saken.

Kokainsak for retten i Bolivia

Tilknytning til Bolivia

Saken på Østlandet begynte å rulle i fjor høst da to kvinner ble pågrepet i Sverige med 6 kilo kokain etter en ferietur i Sør-Amerika. Kokainet var forsøkt smuglet i flytende form i brennevinsflasker.

I mars ble ytterligere to personer pågrepet i saken.

Flere forhold og kontaktpunkter setter saken i sammenheng med Boliva-saken, der tre unge kvinner nå sitter fengslet for å ha forsøkt å smugle 22,5 kilo kokain fra Cochabamba i Bolivia til Norge.

- Det er naturlig å se disse to sakene i sammenheng, sier Gordon Petterson i Kripos.