NRK Meny
Normal

– Overdoseoppslag skremmer ikke narkomane

Kommuneoverlegen i Kristiansand sier narkomane ikke lar seg skremme av oppslag om overdoser. I Lister er politiet bekymret for trenden med koking av morfinplaster.

Norspan morfinplaster

Overdosene i Lister har kommet etter koking av slike plaster, som hovedsakelig gis til kreftpasienter med store smerter.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, har som fastlege opplevd bølger med overdoser etter plasterkoking også i Kristiansand.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Narkomane er ekstremt villige til å eksperimentere og utveksler kunnskap seg imellom. Og selv om oppslagene i media går på overdoser og elendighet, så blir folk nysgjerrige og vil prøve det ut, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Etter flere tilfeller av overdoser i Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord, advarer lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland, mot å koke såkalte morfinplaster og sprøytet dette inn i kroppen.

Det er svært vanskelig å beregne dosen, og narkomane sier metoden er som russisk rulett og at de leker med livet, ifølge lensmannen.

Ingen epidemi

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier at metoden med plasterkoking har vært kjent i mange år og at slike trender går i bølger. Det nye er at det nå er mange vest i Vest-Agder som prøver dette.

– Når du først er interessert i å prøve illegale rusmidler, er det mange som synes det er spennende å eksperimentere på forskjellige måter og så brer det seg som ild i tørt gress. Men min erfaring er at slike mer spesielle metoder dør mer eller mindre ut etter en stund.

Haarr har selv opplevd at narkomane som fikk slike plaster til behandling har kokt dem etter bruk og delt avkoket med andre.

Men han er ikke redd for at metoden skal bre om seg, ettersom det er vanskelig å få tak i slike plaster. De gis hovedsakelig til kreftpasienter med store smerter.

– Jeg tror ikke det er fare for at dette blir en stor epidemi. Tilgangen på plaster vil være meget begrenset, fordi de utelukkende kan skaffes gjennom lovlige kanaler, som apotek. Mens tilgangen på illegale narkotiske stoffer på det illegale markedet nærmest er ubegrenset, sier Haarr.

Ekstremt farlig

Haarr advarer folk mot å bruke avkok fra morfinplaster, fordi det er svært farlig.

– Fentanyl er et skrekkelig sterkt morfinstoff og mange av dem som eksperimenterer er forholdsvis unge folk som ikke har et stort forbruk til vanlig. Så det er klart at dette er farlig for den enkelte.

Han har en klar oppfordring:

– For Guds skyld, finn andre og sikrere stoffer å putte i deg enn det du kan trekke ut av et plaster. Det er ingen vits i å gå over bekken etter vann, sier Haarr.

Overdosedødsfall narkotika

 

Vest-Agder

Aust-Agder

Agder totalt

Norge

2012

1

2

3

153

2011

6

3

9

148

2010

5

0

5

162

2009

3

6

9

211

2008

3

4

7

195

Snitt

 

 

6,6

173,8

Kilde: SSB