Hopp til innhold

Narkobombe i Quart-bok

Artister, politikere, presse og idrettsfolk ble foret med dop.

Pål Hetland

Pål Hetland har skrevet den usminkede historien om festivalen han ble tvunget til å forlate.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Quartfestivalens tidligere pressesjef Pål Hetland, avslører i ei ny bok hvordan festivalen systematisk skal ha foret artister og bransjen med alle former for narkotika.

I boka "Quart - den usminkede historien om Norges viktigste festival", kommer Hetland med detaljerte beskrivelser av hvordan festivalen skaffet til veie og distribuerte narkotika.

Skaffet alt fra E til H

VG Nett gjengir i dag sitater fra boka, som lanseres i Oslo i morgen.

"Til de banda som vi på forhånd visste hadde et intenst forhold til narko, håndplukket vi bandkontakter som kunne ordne alt hva artister og crew måtte ønske seg via sine private kontakter", skriver Hetland ifølge avisa.

Jeg er veldig spent på hvordan boka blir mottatt. Mest spent er jeg på å høre Toffens tilbakemelding.

Pål Hetland til Fædrelandsvennen

Han avslører også at det ikke bare var artister som fikk spesialbehandling. Også norske og utenlandske journalister, programledere, skuespillere, idrettsstjerner, politikere, agenter, platebransje, sponsorer og andre kjendiser som var på besøk kunne kontakte festivalen for å få hjelp til å skaffe stoff.

"Quart-apparatet har nok gjennom årenes løp vært behjelpelige med å skaffe artister alt fra A til Å - eller fra E til H, for å være litt mer nøyaktig", skriver Hetland.

- Politiet godtok narkotikaen

Hetland hevder også at politiet i Agder godtok narkotrafikken på Quart. Han skriver at festivalen utnyttet politiets ønske om å prioritere sikkerhet.

"Vi spurte dem hvilket scenario de fryktet mest; noen artister som sitter backstage og bruker narko eller 12 000 fulle og forventningsfulle tilskuere som får beskjed om at headlineren er avlyst fordi politiet nettopp hadde arrestert vokalisten med litt knark?", skriver Hetland.

Han hevder også at flere av politiets spanere foretrakk at Quart-gjestene brukte dop fremfor alkohol, fordi det da ble mye mindre bråk med dem.

Politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer hevder overfor VG Nett at politiet aldri har gitt stilltiende samtykke til narkotikabruk ved Quartfestivalen. Han gir imidlertid Hetland rett i at politiets arbeid mot narkotika ble nedprioritert i forhold til sikkerheten.

Overrasket over omfanget

Det har vært kjent at det foregår langing av dop i konsertbransjen, men dette er nytt for de fleste, tror Håkon Moslett, musikksjef i NRK P3. Han er overrasket over avsløringene i Hetlands bok.

- At en så stor norsk festival har hatt et systematisk opplegg for å skaffe dop til artistene - er overraskende. Quartfestivalen har alltid hatt en aura av fest rundt seg - og politiet jaktet etter dop på festivalen, men hvis det er så omfattende som Hetland beskriver - så er det overraskende, sier Moslett.

Quartfestivalen

Quart opplevde regnvåte dager i sin glanstid - nå er det mørke skyer over festivalens 'ettermæle'.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %