Når barnet ditt skader seg selv

– Det startet med en desperat jakt etter noe som kunne lette trykket jeg kjente på. De vanskelige følelsene. Så begynte jeg å kutte meg. Det var lettere å forholde seg til den ytre smerten enn den jeg kjente inni meg. Slik kom jeg inn i en vond spiral.

Stadig flere unge driver med selvskading. Nå skal sykehuset i Kristiansand og Vennesla kommune starte en gruppe for foreldre til barn som skader seg selv.

Foreldregruppe mot selvskading

Karianne Marlena Zachariassen

Karianne Marlena Zachariassen vet hva det vil si å skade seg selv. Nå hjelper hun andre.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Karianne Marlena Zachariassen drev med selvskading i mange år. Nå er hun erfaringskonsulent ved Avdeling for barn og ungdoms psykiske helse, ABUP, på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

De vonde erfaringene bruker hun ved å hjelpe andre som skader seg selv. Nå skal hun også være med og hjelpe foreldre og pårørende. På nyåret starter sykehuset og Vennesla kommune en gruppe for foreldre med barn som driver med selvskading. En gruppe for søsken skal også startes.

Stort problem

Kriminalitetsforebyggende koordinator i Vennesla, Raymond Bærø, sier at stadig flere unge driver med selvskading.

– Det går frem av undersøkelser. Men det er ikke noe som tyder på at problemet er større i Vennesla enn i landet for øvrig.

Raymond Bærø

Raymond Bærø er kriminalitetsforebyggende koordinator i Vennesla. Han ser fram til at foreldregruppene skal komme i gang.

Foto: Fransk Kjetså / NRK

Bærø ser at flere og flere sliter med psykiske problemer. Noen bruker selvskading til å kommunisere at de har det vanskelig. Andre gjør det for å flytte den smerten de føler – fra det indre til det ytre. Det er flest jenter som kutter seg, men guttene finner andre uttrykksmåter som å kjøre knyttneven inn i veggen. Eller å stange hodet i en vegg.

– Hva vil det bety å få i gang grupper for foreldre til barn som skader seg selv?

– Det vil bety mye. Det vil også bety mye for barna at foreldrene blir knyttet opp til et faglig miljø.

Foreldre tok initiativet

Det startet med at to foreldre kontaktet leder av Frivilligsentralen i Vennesla, Jorunn Sagen Olsen.

Jorunn Sagen Olsen

Jorunn Sagen Olsen ved Vennesla Frivilligsentral tok initiativet til selvhjelpsgruppen etter å ha blitt kontaktet av foreldre til unge som skader seg selv.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– De opplever det svært vanskelig å ha barn som skader seg. Og de ønsker å komme i kontakt med noen som kan hjelpe dem å mestre det å ha barn som uttrykker seg på en så dramatisk måte.

Olsen kontaktet Vennesla kommune og Karianne Marlena Zachariassen ved Sørlandet sykehus. Frivilligsentralen skal drifte selvhjelpsgruppen som nå skal startes.

– Her kan foreldrene – som alle har sin historie – komme og lytte til hverandre og gi hverandre styrke til å mestre situasjonen. Flere andre steder har erfaring med at slikt grupper er nyttige. Det har vært prøvd i Mandal og Flekkefjord, sier Olsen.

Tverrfaglig

Erfaringskonsulent Karianne Marlena Zachariassen har stor tro på selvhjelpsgrupper for foreldre.

– Når gruppa kommer sammen, skal jeg fortelle om mine erfaringer med selvskading. Min mor skal fortelle hvordan det har vært å være mamma mens selvskadingen sto på. Og terapeuten min fra Sørlandet sykehus skal fortelle hvordan det har vært å være terapeut. Vi skal belyse temaet selvskading fra alle nivåer.

Mitt viktigste budskap er at det er håp. Det er mulig å komme seg videre i livet. Det er mulig å finne et annet språk som kan brukes for å uttrykke det som er vondt og vanskelig. Og det kan det være godt for foreldrene å få høre, sier Karianne Marlena Zachariassen.