NRK Meny
Normal

Lokalradioer frykter DAB-nettet

Lokalradioer over hele landet frykter fremtiden når FM-nettet skal byttes ut med det moderne DAB-nettet.

Nærradioens fremtid kan være dyster når DAB-radioen erstatter FM-nettet som dagens nærradioer bruker. Overganger til DAB er for dyr for mange.

I framtiden må radiokanaler i Norge sende over DAB-nettet, fremfor FM-nettet som benyttes i dag. Det er planlagt å slukke FM-nettene tidligst i 2017, med unntak for mindre lokalradiostasjoner.

De største nasjonale radiokanaler har allerede tatt i bruk DAB-nettet, men hele 90 prosent lokalradioene sender fremdeles på FM-nettet. I dag foregår det en såkalt parallelldistribusjon av radiosignalene.

For mange mindre radiokanaler byr overgangen på utfordringer ettersom det koster mye penger. Flere stasjoner frykter at de ikke vil klare DAB-overgangen.

«Litt slow»

Øystein Ellingsen i Radio L i Lillesand

Øystein Ellingsen i Radio L i Lillesand tror neppe de vil selge nok radiobonger til å finansiere DAB-overgangen.

Foto: Leif Dalen/NRK

– I lokalradioen går det litt «slow» og folk får pratet ut. Det tror jeg mange har sansen for, sier Øystein Ellingsen i Radio L i Lillesand.

Økonomisk går det akkurat rundt for Radio L. De har mange veldig trofaste, og ofte eldre lyttere.

Dugnader og radiobingoen er deres viktigste inntektskilde.

– Det er selve livsgrunnlaget vårt, sier Ellingsen med en radiobingo-bong i hånden.

Men om to år vil verken bingo eller dugnader hjelpe Radio L. Da kan FM-nettet som radioen bruker bli slukket ettersom det i framtiden kun skal sendes på DAB. En slik overgang kan bli kritisk.

– Får vi for store investeringer, vil vi ikke overleve. Vi kan ikke selge bingobonger for flere hundre tusen, sier Ellingsen.

Sjanseløse

Tore Mydland

Daglig leder i Radio Sør Tore Mydland ser mørke skyer i horisonten for lokalradioene.

Foto: Leif Dalen/NRK

Det er ikke bare de minste radiokanalene som sliter, også Sørlandets største lokalradio, Radio Sør, ser mørkt på fremtiden.

– Vi ønsker også å gå over på DAB, men i dag har vi ikke råd til det, sier ansvarlig redaktør i Radio Sør, Tore Mydland.

Arne Nerdalen

Arne Nerdalen kan ikke tenke seg en fremtid uten at bingolaget samles med bonger foran radioapparatet.

Foto: Leif Dalen/NRK

Også lytterne reagerer på fremtidsutsiktene.

Svein Harberg

Svein Harberg Høyres stortingsrepresentant for Aust-Agder ser ingen annen løsning enn at FM-nettet legges ned ettersom det er svært dyrt å vedlikeholde og drifte.

Foto: Leif Dalen/NRK

– Det er krise i bingolaget, dette har vi gjort ti år i strekk nå, sier Arne Nerdalen som hver uke samler ti kompiser til radiobingo.

Han mener politikerne må komme på banen og sørge for støtte til de små kanalene.

– Det er jo kultur, sier Nerdalen.

Men politikerne er av en annen mening.

– Jeg skjønner jo at mange ønsker at lokalradioen skal holdes i live, men da må også noen betale for det. Nå er det investert mye penger i DAB-nettverket, sier Svein Harberg Høyres stortingsrepresentant for Aust-Agder.