NRK Meny
Normal

Nå vil rottene inn i huset

Mye snø og kulde leder rottene inn i varme boliger og kjellere med julemat.

Rottene trekker inn, men går i feller
Foto: Berit Keilen / Scanpix

- Rottene er akkurat som oss mennesker. De vil inn til varme plasser slik at de slipper å fryse de også, sier daglig leder Lars Ove Hansen i Anticimex.

Anticimex merker godt at rottene er på vei inn i boligene. Og de er store. I snitt 20 cm lange - pluss hale og 400 gram tunge.

Travelt
- Det er travle dager for tiden. Samtidig er det svært mange som også mater fuglene ute rundt julehøytiden. Det de kanskje ikke tenker på er at også rottene vil ha denne maten. Et godt tips er å sørge for at maten ikke trenger ned i snøen. Legg noe under matsmulene, sier Hansen.

For rottene spiser alt. Til og med julenek. Og hansen har selv sett eksemplarer av arten som klatrer opp på fuglebrettene. Det viktigste er å sørge for å ikke fore for mye. Ikke legg ut mer mat enn at fuglene orker å spise det opp, sier Hansen.

Dør
Men kuldeperioden er ikke bare negativ med tanke på rottebestanden.

- Vi har merket en økning i bestanden, men på grunn av kulden vil det være en god del rotter som ikke klarer seg. Vi håper derfor at denne vinteren vil føre til en mindre bestand neste år, sier Hansen.

Har du fått rotter i huset, vil du merke det ganske fort, sier Lars Ove Hansen.

- Rottene gnager mye og vil lage lyder, sier Hansen.